Digitalisering

Bahnhof sågar förslaget om hårdare straff för piratkopiering

Bahnhofs vd Jon Karlung. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT
Bahnhofs vd Jon Karlung. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Lagförslaget om sex års fängelse för grovt upphovsrättsbrott är ”inget annat än ett beställningsverk från amerikanska filmindustrin”, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

Publicerad

Hårdare straff för de allvarligaste upphovsrättsbrotten, föreslog regeringen utredare Dag Mattsson för snart två veckor sedan.

Han lämnade då in en utredning om att införa brottsbeteckningen grovt upphovsrättsbrott med ett maximalt fängelsestraff på sex år. Vilket också innebär att polisen får nya verktyg för att utreda brotten.

Men utredningen väckte genast kritik. Nu har internetoperatören Bahnhof gått ut med en rejäl sågning av förslagen.

– Det är inget annat än ett beställningsverk från den amerikanska filmindustrin, säger Bahnhofs vd Jon Karlung till Ny Teknik.

– Jag har inget emot att de driver sina mål i rätten och försöker skydda sina intressen men det betyder inte att staten, polisen och i slutänden skattebetalarna ska lägga ned massa resurser på det, fortsätter han.

Enligt regeringens utredare är de nya straffen och verktygen tänkta att användas mot de som begår storskaliga upphovsrättsbrott. Personer som driver sajter som The Pirate Bay eller Swefilmer, där miljontals människor tar del av piratkopierat innehåll.

Samtidigt får polisen tillgång till fler verktyg, ett sådant skulle kunna vara hemlig övervakning av datakommunikation. Jon Karlung varnar dock för att de nya lagförslagen ändå öppnar upp för att använda fler tvångsmedel mot enskilda fildelare.

– Det här öppnar upp en dörr för att börja jaga fildelare med en tyngre arsenal än vad man haft tidigare, menar han.

Bahnhof anser sig ha på fötterna med kritiken. Jon Karlung pekar på datalagringen, som infördes för att kunna utreda terrorism och grov brottslighet men som sedan kommit att användas även för att utreda fildelningsärenden.

Polisens samordnare mot immaterialrättsbrott Paul Pintér avfärdar däremot Bahnhofs kritik som ”skrämselpropaganda”.

Vid varje tillfälle då polisen vill ta till de nya verktygen måste åklagaren söka tillstånd från rätten. Något sådant tillstånd kommer inte att ges när det handlar om att utreda enskilda misstänkta fildelare menar han.

– Självklart blir det en helt annan verktygslåda om vi får grovt brott, men det är inte polisen som bestämmer och sedan kör vi bara. Det faktiskt rätten som avgör vilka verktyg vi får använda, säger Paul Pintér.