Fordon

Linköping testar självkörande minibussar

Foto: Navya
Foto: Navya

Snart rullar självkörande minibussar på öppen gata i Linköping. Det är resultatet av ett samarbete mellan flera olika aktörer.

Publicerad

Det rullar allt fler självkörande fordon på våra svenska vägar. Än så länge är utvecklingen i sin linda men det dyker upp allt fler testverksamheter. Ett exempel är det som just nu sker i Linköping. Under hösten ska två självkörande minibussar tas i drift på öppen gata. Turerna ska ske mellan Campus Valla och Vallastaden.

– Vi har förberett projektet i Linköping under en längre tid. När vi nu har full finansiering, organiserade forskningsfrågor och samverkan med engagerade och kompetenta partners är vi väldigt glada att gå från ord till handling, säger Christian Monstein, innovationschef på Transdev som fått uppdraget att sköta trafiken.

Easymile och Navya

De självkörande minibussarna kommer från de franska tillverkarna Easymile och Navya. Bussarna ska köras på en två kilometer lång slinga och kan transportera 10 till 13 personer åt gången.

Försöket är resultatet av ett samarbete mellan Akademiska Hus, Linköpings kommun, Linköpings Universitet, Mjärdevi Science Park, RISE, , Transdev Sverige, VTI och Östgötatrafiken.