Fordon

Amber lanserar autonoma nivå 4-bilar i Nederländerna

Foto: Amber
Foto: Amber

Delningstjänsten Amber Mobility blev först. Redan i år kommer deras självkörande nivå 4-bilar rulla kommersiellt i Eindhoven. Men den autonoma tekniken ska bara användas på nätterna, för att köra tomma fordon till kunderna.

Publicerad

Inom autonomi innebär nivå 4 att fordonet klarar av att köra helt utan input eller översyn från föraren. Bilbranschen i stort delar målet att få ut nivå 4-fordon på vägarna under 20-talet, men redan i år kommer de rulla förarlöst i holländsk trafik.

Uppstartsföretaget Amber är grundat av studenter från Eindhoven University of Technology. De erbjuder vad som kan liknar en klassisk bildelningstjänst. Fordonsflottan består av BMW:s elbil i3 – och ambitionen är att de ska vara självkörande på nivå 4. I dagsläget ska dock den autonoma tekniken användas för att köra tillbaka tomma bilar på nätterna.

Fordonen har inga lidarsensorer men är utrustade med en stereokamera och en rad ultraljud- och radarsensorer. Enligt Amber är deras autonoma teknologi långt simplare än vad exempelvis Tesla erbjuder – men holländarna hävdar att de inte har behov av en så avancerad teknologi, detta på grund av bilarnas låga hastighet.

Fordonen kommer i stor utsträckning köra i befintliga bussfiler, och ska stanna för minsta antydan till hinder.

– Vi kommer i möjligaste mån undvika komplicerade situationer, och bilarna kommer att övervakas på distans hela tiden, säger Ambers vd Steven Nelemans till IEEE Spectrum.

Delningstjänsten Amber Mobility ska rulla under året, men man inleder med tester av de autonoma bilarna i trafik. Enligt Steven Nelemans hänger inte tjänstens etablering på de självkörande bilarna, utan den autonoma tekniken är snarare ett medel för att minska den personal som behövs för att flytta bilarna på nätterna.

De första kunderna utgörs av 45 personer från lokala företag, och de garanteras att en bil ska finnas tillhanda inom ett rimligt promenadavstånd. Just nu äger Amber bara sex fordon, men planen är att dessa ska bli 500 stycken. Inledningsvis kommer bara ett fåtal av bilarna vara självkörande, och kunna ta sig själva till den plats som har anvisats av kunderna. Bland Ambers partners finns Microsoft, NVIDIA och Tom Tom.