Fordon

Se filmen från ögonblicket innan Waymos självkörande bil blir påkörd

Foto: Waymo
Foto: Waymo

Ännu en självkörande testbil har blivit inblandad i en trafikolycka. Waymo har släppt en film som visar ögonblicket innan kollisionen.

Publicerad

Den autonoma tekniken har genomgått en rejäl förtroendekris efter att Ubers autonoma testbil dödade en cyklist i Tempe. Nu är det ett av Waymos självkörande fordon som har blivit inblandat i en allvarlig trafikolycka.

På fredagen körde en av företagets skåpbussar i autonomt läge i Chandler Arizona. Plötsligt väjde en Honda som färdades i motsatt riktning för ett fordon som var på väg ut i korsningen. Hondan girade över refugen, in i Waymo-bilens körfält och de två krockade. Waymo har släppt delar av filmen inifrån bilen – se ögonblicket innan olyckan.

Waymo planerar förvisso tester med helt obemannade bilar i Chandler, men i det krockade fordonet satt en mänsklig backup-förare bakom ratten. Trots att kollisionen var hård uppstod endast lindriga skador på kvinnan i den autonoma bilen – detta då den färdades i låg hastighet. Det rapporterar Tech Crunch.

– Vårt teams uppdrag är att göra våra vägar säkrare, det utgör kärnan i allt vi företar oss och är motivationen för varje teammedlem. Vi är engagerade i vår testförares välmående och säkerhet och önskar henne en fullt återställd hälsa, skriver Waymo i ett uttalande.

Googles systerbolag har genomfört tester i 15 städer i Kalifornien, sex städer i Arizona – samt i Kirkland Washington, Austin Texas, Atlanta Georgia och Detroit Michigan. Sedan 2009 har Waymo hunnit avverka mer än 800.000 mil, främst på allmän väg. Nyligen meddelade bolaget att man ska komplettera de minibussar man avser att köpa in från Chrysler med 20.000 exemplar av Jaguars elbil I-Pace.