Fordon

Ubers nya ai-team ska göra chaufförer arbetslösa

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Uber växlar upp satsningen på artificiell intelligens genom att köpa startupen Geometric Intelligence. Det nya teamet ska skynda på utvecklingen av självkörande taxibilar.

Publicerad

Amerikanska företaget Uber samarbetar med hundratusentals förare världen över, men är du en av dem är det kanske dags att börja fundera på nya karriärmöjligheter.

I september inledde Uber ett viktigt test med ett dussin självkörande taxibilar i Pittsburgh. I dagsläget sitter en operatörer vid ratten i dessa Ford- och Volvotillverkade bilar, men det långsiktiga målet är att skapa ett autonomt system som är så pass robust att det kan ersätta mänskliga förare helt och hållet.

För att nå det målet snabbare köper Uber nu upp det New York-baserade uppstartsbolaget Geometric Intelligence, som är experter inom utveckling av artificiell intelligens.

Läs mer:

I och med uppköpet kommer man också att starta en helt ny division – Uber Ai Labs – som kommer att få ett brett uppdrag, och ska titta på allt från att utveckla program för att förutse trafikläget, till att undersöka möjligheterna med flygande bilar i framtiden, rapporterar BBC.

Ett annat ändamål är att förbättra företagets möjligheter att använda flera olika datakällor, exempelvis väderprognoser, för att förutsäga när och var taxibilar kommer att efterfrågas.

Bildandet av Uber Ai Labs, som ska drivas av Geometric Intelligence grundare Gary Marcus, visar på engagemang Ubers i att ständigt driva teknikutveckligen framåt, vilket i sin tur grundar sig i vår vision om att transporter av människor och andra fysiska objekt kan göras radikalt snabbare, säkrare och mer tillgängligt än vad det är i dag, skriver Ubers Jeff Holden i ett blogginlägg.