Fordon

Elon Musk: Snart får du betala mer för självkörande Tesla

En Tesla Model 3. Foto: Tesla
En Tesla Model 3. Foto: Tesla

De som vill ha en självkörande Tesla i framtiden måste vara beredd att betala mer och mer i takt med att tekniken utvecklas, skriver Elon Musk.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad med en rättelse.)

Framtiden för helt självkörande bilar ser ljus ut – det är entreprenören Elon Musk fullständigt övertygad om. Musk hyser en stark tilltro till en snabb utveckling inom teknikområdet - i synnerhet den som sker inom det egna bolaget Tesla. Övertygelsen är så pass stark att Elon Musk tror att bilarna kommer att vara helt självkörande redan i slutet av 2019.

Den som vill ha teknik för "fullständig självkörningsförmåga" i sin Tesla måste betala 5.000 dollar extra i dag. Men från och med den första maj blir den tekniken dyrare. Och priset kommer sedan att fortsätta öka i takt med att körsystemet vidareutvecklas. Uppgifterna om den kommande prishöjningen kommer från Elon Musks eget twitterkonto.

Den annonserade prisökningen ska ses i ljuset av att Tesla snart kommer att visa upp nästa generations hårdvara för självkörande bilar, bestående bland annat av en egentutvecklad dator som ska ersätta Nvidia-datorn som Tesla använder i dag.

”I takt med att Tesla närmar sig full autonomi har bolaget fått en tydligare bild av vad tekniken är värd. Snart får nya Tesla-kunder betala priset för det”, är sajten Engadgets analys av prishöjningen.

Även ”äldre” bilar får nya hårdvaran

Den nya Tesla-hårdvaran ska presenteras för investerare den 22 april. Enligt Elon Musk är det inte bara nya Teslabilar som ska utrustas med den nya datorn. Även befintliga ”Teslor”, som alltså redan rullar vägarna, kommer att uppgraderas, vilket ska ske ”om ett par månader”. Men det förutsätter att Teslaägaren betalade extra för fullständig självkörningsförmåga när bilen köptes.

Rättelse: I en tidigare version stod att Teslas Autopilot-teknik ska bli dyare, vilket inte stämmer. Rätt ska vara teknik en för fullständig självkörningsförmåga, inget annat. Ny Teknik ber om ursäkt för misstaget.