Fordon

Här är världens första självkörande tåg

Rio Tintos autonoma godståg rullade 100 kilometer genom Western Australia. Gruvbolaget hoppas kunna öppna sitt självkörande järnvägsnät redan nästa år. I potten finns stora vinster.

Publicerad

Städer runt om i världen har automatiserat delar av sina tunnelbanesystem, men utvecklingen kring självkörande tåg utanför städerna har gått långsammare. Det arbetas dock på många håll för att göra lokförarna överflödiga. Bland annat har Deutche Bahn utlovat att delar av den tyska järnvägen ska köras autonomt senast år 2023.

Men det är varken Europa, Asien eller USA som har kommit längst. Nu har Australien genomfört sitt första test med ett autonomt lok i trafik. Det var gruvbolaget Rio Tinto som körde ett tåg med godsvagnar cirka 100 kilometer genom Western Australia – utan en enda person ombord.

– Det här framgångsrika pilottestet placerar oss på rätt spår för att uppfylla vårt mål att driva världens första autonoma järnvägsnät för långa transporter av tung last. Det kommer bidra till viktiga fördelar inom säkerhet och produktivitet för hela branschen, säger Chris Salisbury, vd för Rio Tinto Iron Ore.

Systemen som gör transporterna säkra har byggts inom projektet Autohaul. Tanken är att deras teknik ska bli godkänd inom kort, med förhoppningen att autonoma tåg kan börja rulla redan nästa år. Premiärtransporten gick helt problemfritt. Allt övervakades i realtid på distans från Perth av Rio Tintos team och representanter för National Rail Safety Regulator.

– Detta ger oss långsiktiga konkurrensfördelar när vi bygger framtidens gruvor. Nya roller skapas för att för att hantera våra framtida operationer, och vi förbereder vår nuvarande arbetsstyrka på de nya arbetssätt som ska säkerställa att vi fortsatt är en del av vår industri, säger Chris Salisbury.

Genom att ta lokförarna ur ekvationen räknar Rio Tinto med att öka sina transporter av järnmalm till 353 miljoner ton per år.

– Vi kan redan se vinster från Autohaul, bland annat kring en minskning av variationer och en ökad hastighet över nätverket, säger Chris Salisbury.