Fordon

BMW får licens för autonom körning i Kina

Foto: BMW
Foto: BMW
Foto: BMW
Foto: BMW

Nu har BMW öppnat sin nya forskningsanläggning i Peking. Samtidigt är de den första utländska tillverkaren som har fått en licens för autonoma tester på Kinas vägar.

Publicerad

BMW demonstrerade redan 2016 ett fordon med nivå 3-autonomi för kinesiska myndigheter i Chengdu. Nu har tyskarna erhållit Shanghai Intelligent Connected Autonomous Driving Test License. Det innebär att man blir den första utländska tillverkaren som får rulla sina självkörande bilar på kinesisk väg.

I Shanghai kommer BMW samla in data i verklig trafik som ska ligga till grund för maskinlärning inför nivå 4-autonomi. Testflottan är baserad på den senaste BMW 7-serien och två av bilarna ska börja rulla redan i maj. Dagens teststräcka utgör bara 5,6 kilometer men den planeras bli längre.

BMW har sedan tidigare lagt mycket utveckling i Kina, och förmodligen har jakten på licensen inte skadats av att man nu öppnat ett center för forskning och utveckling i Peking. Satsningen är en del i BMW:s strategi "In China, for China and the world".

– För oss är Kina en drivande innovationskraft och en plats för inspiration, särskilt inom elektrifiering och digitalisering. Vi anser att Kina redan i dag är ledande inom de här områdena. Det var därför som vi för fem år sedan började upprätta FoU-nätverk i Peking, Shanghai och Shenyang. Och vi förväntar oss att vår ökade aktivitet kring forskning och utveckling i Kina, samt vårt samarbete med allt fler ledande kinesiska teknikföretag, kommer vara starkt bidragande till våra globala FoU-resultat – speciellt inom områden som elektromobilitet och digitalisering, sade BMW:s Klaus Fröhlich vid invigningen av företagets R&D Center.

Med det nya centret kommer tillverkarens kinesiska FoU-nätverk anställa 1.100 personer – och satsningen är logisk. 2017 var Kina BMW:s största marknad globalt. Under det här året kommer fler än 70 testbilar utgå från centret i Peking. Målsättningen är att de ska täcka stora delar av landet och sammantaget rulla fem miljoner kilometer.