”Vi behöver bredda synen på automation”

2013-05-28 10:16  
Anders Ekdahl, vd Svensk Industriförening, Sinf, ordförande i tankesmedjan AutomaThink.

KRÖNIKA. Under Robotdalens event Robotics Innovation Challenge i Eskilstuna i slutet av april presenterade Automathink sin återkommande undersökning Automationsindex. De företag som svarade ja på om de planerade att investera i automation under 2013–2014 fick följdfrågan: Varför avser du att investera alternativt öka dina investeringar i automation?

Visserligen gavs de bara möjlighet att markera 2 av 7 svars-alternativ, men svaren leder till frågor om synen på automation.

Att de svar som låg överlägset i topp var ”Förbättra lönsamheten” respektive ”Kunna ta nya affärer” är kanske inte så konstigt. Däremot känns det konstigt att ingen svarade ”Ett sätt att spara energi” och att bara ett par procent svarade ”Lättare att rekrytera arbetskraft”.

Frågan är om synen på automation är för snäv. Det är här som Automathink kommer in i bilden; vi ställer gärna den frågan och tar oss an uppgiften att finna svaren.

När Automathink presenterades för första gången hösten 2011 menade många att en ökad automatisering leder till färre jobb, därför fanns det de som var tveksamma till en tankesmedja. I takt med att vi deltagit vid event, i debatter och i media har frågan vänt. Nu talar allt fler om behovet av att fokusera på automation som en överlevnadsfråga för all industriproduktion, både i stora multinationella företag och i det lilla lokal företaget.

Inte minst beroende på att det inte finns tillräckligt med utbildad arbetskraft.

En stor del av industriproduktionen är starkt konkurrensutsatt och marginalerna är små. Det innebär att varje sparad krona ökar konkurrenskraften. Det innefattar även de kostnader som går att spara på lägre energikostnader.

Men hur ser det ut egentligen, finns energiaspekten med överhuvudtaget i tankarna kring en investering? Är det så att det effektiviseras i den ena änden av fabriken, medan energikostnaderna går upp i rök i den andra? Bredden i sammansättningen av Automathink är gjord just för att få med alla aspekter, oavsett hur nära de ligger i tankarna just nu.

Tillbaka till Robotics Innovation Challenge, en plats för dem som ligger längst fram i tankarna om hur automatisering och robotar kan användas och skapa nytta i samhället. En lysande föreställning där både trender och vinnande koncept presenterades. Kopplingar till vardagssituationer avlöste varandra.

Just där blir tanken ännu starkare. Automation handlar inte bara om enstaka företeelser eller om något som bara är på ett enda sätt. Vinklingarna, applikationerna och möjligheterna har inga gränser men för att förstå det behöver synen vidgas.

Mer om: Automation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt