USA ska använda ai för att undvika stridsvagnshaveri

2018-06-28 13:15  
Bilden visar Bradley-vagnar. Foto: US Army

Ett fordonshaveri kan vara dödligt i krig och trots täta inspektioner är det svårt att förutse när det händer. Men nu ska det bli ändring på det och ai ska hjälpa USA:s armé att ständigt vara rullande.

Stridsfordonet Bradley introducerades 1981 och är en del av den amerikanska arméns ryggrad Totalt har USA över 6.000 vagnar i olika versioner rullande. Men att alltid hålla dem i prima skick är ingen lätt uppgift – och kostnaderna samt de potentiella riskerna om ett haveri skulle ske är stora.

Nu ska armén dock börja använda sig av ai för att minska dessa.

Läs mer: Hon sköt Sverige till silver i stridsvagns-VM

Ai:n kommer att användas för att förutse driftsstopp och komponentbrister – och dels minska underhållsfrekvensen samt förbättra effektiviteten på reparationer.

– Stridsfordonet Bradley måste vara redo på ett ögonblick. Genom att använda ai kommer USA få en strategisk fördel när det kommer till att hålla vårt land säkert och stridande trygga, säger Ganesh Bell, chef för ai-företaget Uptake som ska leverera systemet.

Läs mer: Fiasko i Syrien för Rysslands fjärrstyrda stridsfordon

Att använda sig av ai för fordonsunderhåll är ingen nyhet i sig. Scania har sedan man började med att koppla upp sina lastbilar – kunnat förbättra serviceeffektiviteten och driftssäkerheten.

Ai har även börjat användas inom tågindustrin för att minimera kostsamma driftsstopp. Exakt hur Uptakes lösning ser ut är hemligt – dock nämner företaget att man tack vare liknande applikationer (alltså ai i dieselmaskiner) har över 1,2 miljarder driftstimmar av erfarenhet.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt