USA-order till svenska Aerowash

2018-12-17 10:28  

Serviceföretaget US Aviation Services, som samarbetar med en rad stora amerikanska flygbolag, har beställt tvättrobotar av Stockholmsbaserade Aerowash. Affären beskrivs som en genombrottsorder för det svenska bolaget.

Svenska Aerowash har fått en order på fem tvättrobotar, modell AW12, från sin amerikanska distributör US Aviation Services. I sig själv är ordern värd cirka 14,5 miljoner kronor.

– Sedan är ju affären jätteviktig eftersom USA är den största enskilda marknaden i världen för flygindustrin. Det är en otrolig möjlighet för oss att komma in där, säger Aerowashs vd Niklas Adler.

US Aviation Services har samarbeten med sju större amerikanska flygbolag, däribland Delta Airlines och United Airlines. Bolaget har 850 anställa på tolv olika platser i USA, och utför tjänster på över 300 flygplan per dag.

Av de fem tvättrobotarna kommer fyra att säljas vidare, och en kommer att användas för demonstrationer och marknadsföring på den amerikanska marknaden.

– I första skedet riktar vi in oss på de största flygbolagen, säger Niklas Adler.

Läs mer: Svenska båtsuccén Alukin Boats startade i garaget

Traditionellt tvättas flygplan för hand med skurborstar, stegar, skylifts och liknande. Att tvätta ett större passagerarplan på detta sätt tar 40 mantimmar eller mer, och enligt Aerowash förkortar deras tvättrobotar processen med cirka 50 procent mätt i tidsåtgång.

Den fjärrstyrda roboten, som har en teleskopisk arm med drygt tolv meters räckvidd, sköter huvuddelen av själva rengöringen enligt olika tvättprogram för olika delar av flygplanet. Den känner själv av vinkel och tryck mot flygkroppen, och har larmindikatorer och säkerhetssensorer som ska säkerställa att man inte råkar skada flygplanet.

– Operatörens huvudsakliga roll är att köra roboten fram och tillbaka längs planet. Det gör också att det går väldigt fort att utbilda operatörer på systemet, säger Niklas Adler.

Nyligen blev AW12-roboten, efter teknisk och operativ verifiering, godkänd av Airbus för användning på alla deras flygplansmodeller. Avtalet innebär att Airbus lagt in AW12 i underhållsmanualen för sina flygplan samt i sin verktygs- och utrustningsmanual.

– Det är förstås också betydelsefullt för oss, eftersom Airbus har närmare 50 procent av den globala marknaden för kommersiella flygplan. Men i USA dominerar Boeing, så Airbus-godkännandet är nog viktigare för oss i Europa, säger Niklas Adler.

Det här är Aerowash AB

Gör: Utvecklar och säljer fjärrstyrda robotar för exteriör tvätt av flygplan.

Anställda: Åtta personer på avdelningen för produktutveckling, försäljning och produktionsstyrning i Sverige och Finland. Ungefär lika många till på dotterbolaget i Finland, som bedriver tvättservice åt Finnair på Helsingfors flygplats.

Grundat: 2016. Bolaget är noterat på Spotlight Stockmarket sedan 2017.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt