Uppeggad borr för finare hål

2011-11-08 23:00  
Tormeks nya slipjigg för borrar.

Välslipade eggverktyg är det viktigaste för att få ett bra arbetsresultat. Men det är en svår konst att slipa skärverktyg, särskilt spiralborrar. Med en slipjigg blir jobbet enklare och bättre.

En spiralborr är kanske det vanligaste skärverktyget, samtidigt som det är bland det svåraste att slipa: De båda skären måste vara exakt lika långa för att borren ska hålla länge och för att hålet ska bli runt, rakt och få rätt diameter.

Av samma skäl måste spetsvinklarna på de två skären vara lika stora och avpassade för det material som ska borras; borrar för stål ska vara spetsiga medan borrar för plexiglas ska vara trubbigare.

Dessutom måste släppningsvinkeln vara anpassad för materialet; ett hårt material ska ha liten släppningsvinkel medan ett mjukt material ska ha stor.

Den svenska maskintillverkaren Tormek har utvecklat och patenterat en borrslipjigg till sina bänkslipmaskiner som underlättar sliparbetet betydligt. Önskade skär- och släppvinklar kan ställas in exakt för varje borruppgift. Jiggen gör det också möjligt att slipa en fasett på skäret som gör borrcentrum spetsigare, vilket ökar livslängden och ger snävare toleranser.

Anders Wallerius

Mer om: Automation Borr

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt