Tyskland och USA samarbetar om uppkopplad industri

2016-03-03 09:53  
Industri 4.0 står för den fjärde industriella revolutionen med smarta, uppkopplade fabriker där produkterna styr sin egen produktion. Foto: Siemens

Kan vara första steget mot en gemensam standard för den uppkopplade industrin.

Tysklands stora plattform för en uppkopplad industri, Industri 4.0, och den amerikanska motsvarigheten Industrial Internet Consortium, som är ett samarbete mellan flera stora teknikbolag, har kommit överens om att undersöka om de kan koppla ihop sina respektive arkitekturmodeller. Beslutet beskrivs som ett tydligt steg mot att i framtiden utveckla en gemensam standardarkitektur för den uppkopplade industrin.

I ett pressmeddelande från Industrial Internet Consortium beskrivs hur parterna konstaterat att deras respektive modeller kompletterar varandra, och att de har tagit fram ett utkast till en karta över hur olika delar av modellerna hänger ihop. De är också överens om att ta fram en plan för att försäkra sig om framtida interoperabilitet. Andra områden som diskuterades som möjliga samarbetsområden var IIC-testbäddar och testinrättningar inom 4.0, liksom standardisering, arkitektur och affärsresultat inom Industrial internet.

Tillsammans med säkerhetsfrågan, har möjligheten att ta fram gemensamma standarder lyfts som en av de stora utmaningarna för att sakernas internet inom industrin, eller IIoT, ska lyckas slå igenom på riktigt.

Mötet mellan de två organisationerna, som hölls i Zurich, kom till stånd efter initiativ från de tyska bolagen Bosch och SAP, som är representerade i bägge IIoT-organisationernas styrelser. På mötet fanns även representanter från bland andra Cisco, IIC, Siemens och ThingsWise.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Elsa Persson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt