Tvärstopp för Kinas industri – största nedgången på 30 år

2020-03-16 09:48  
Den kinesiska industrin bromsade in kraftigt i januari–februari, sedan coronaviruset lamslagit stora delar av landet. Arkivbild Foto: Chinatopix/AP/TT

Kinas industriproduktion rasade med 13,5 procent i januari–februari jämfört med samma period ett år tidigare, enligt den statliga kinesiska statistikbyrån NSB.

Nedgången är den största på 30 år i världens näst största ekonomi och hänger samman med landets stora problem med coronaviruset.

 – Utifrån dessa data är chocken för Kinas ekonomi från coronaepidemin större än den globala finanskrisen (2008–2009), säger Zhang Yi, chefsekonom på Zhonghai Shengrong Capital Management.

Läs mer: Coronaviruset slår mot svensk bilindustri: ”Ser allvarligt ut”

Detaljhandeln i Kina rasade samtidigt med 20,5 procent under de två månaderna jämfört med ett år tidigare, medan arbetslösheten steg till 6,2 procent i februari. Det är den högsta arbetslöshetsnivån som officiellt uppmätts någonsin i Kina. I december låg Kinas arbetslöshet på 5,2 procent.

Mer om: Industri Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt