Trendbrottet ger ny ingenjörsbrist

2012-06-13 09:46  
Det går nu allt bättre för de svenska underleverantörerna, enligt underleverantörsbarometern som Anders Ekdahl, till höger, presenterar. Resultatet stämmer med den ökade orderingång som Vidar Wernöe, vd för Elektronikkonsult, mött de senaste månaderna. Foto: Fredrik Karlsson

Det går bra för de svenska verkstadsjättarna på börsen. Och för deras underleverantörer. – Det har gått väldigt bra de senaste månaderna och ser bra ut framöver. Den stora utmaningen är att hitta rätt personal, säger Vidar Wernöe, vd på Elektronikkonsult.

Underleverantörsbarometern presenteras av Svensk Industriförening, Sinf.

Under tredje kvartalet 2011 bröts en lång period av tillväxt, omsättningen sjönk till lägre nivåer. Sedan har utvecklingen varit konstant.

– Men nu ser vi ett tydligt trendbrott, där omsättningen i företagen ökar mer än förväntat, säger Anders Ekdahl, vd för Sinf.

Även orderingången ökar mer än vad företagen hade förväntat sig. Det är fler företag som planerar att anställa än som ska säga upp. Allra bäst går det för företag som jobbar med kablage, stål och mekanik samt plast.

Elektronikkonsult i Danderyd utanför Stockholm är en av de underleverantörer som har svarat i underökningen.

– Mars har varit extremt. Vi har haft fler förfrågningar än vad vi har kunnat leverera och vi har slagit rekord i debiterad tid, säger vd Vidar Wernöe.

Elektronikkonsult jobbar med strömförsörjning, kraftelektronik och motorstyrning med uppdrag åt exempelvis ABB Robotics, Atlas Copco Tools och Scania. Företaget omsatte förra året 20 miljoner kronor och har precis anställt den 19:e medarbetaren.

Men kraftingenjörer är närmast utrotningshotade. Inte många vill jobba analogt, trots att företagens behov av denna kompetens består.

– Vi har precis anställt en analogkonstruktör, men det var otroligt svårt. Vi började leta i augusti och var klara med rekryteringen i februari, säger Vidar Wernöe.

Elektronikkonsult är inte ensamt om problemet.

– Bristen på arbetskraft med rätt utbildning är ett problem för företagen, som vanligt, säger Anders Ekdahl.

Allra störst problem har företagen inom form och pressverktyg samt inom pressgjutning.

Och det finns faktiskt ett problem till hos företagen, som visas i undersökningen.

– Den minskade lönsamheten är jag orolig för. Men det kan vara priset som företagen får betala för ökad internationell konkurrens.

Så bra går det för underleverantörerna

  • Omsättningen ökar mer än förväntat.
  • Orderingången ökar mer än förväntat.
  • Risk för lönsamhetsproblem.
  • Ökad framtidstro.
  • Färre som planerar uppsägningar.
  • Problem att hitta rätt personal.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt