Toyotas stora uppfinning - för bra för produktion

2009-12-01 23:00  

Direkt i ingången till Toyota-museet möts man av en storslagen uppfinning. Avancerad för sin tid, men för sofistikerad för massproduktion.

Det är Sakichi Toyodas runda vävstol från 1906, som tyst och energieffektivt vävde ett stort rör av tyg som var över fem meter i omkrets i en tid då en vanlig bredd var runt 40 centimeter.

Den runda vävstolen har en skyttel som kontinuerligt går runt i den cirkelformade vävkammen.

Den "slår" väven i en kontinuerlig vågrörelse, som en tallrik som efter att ha snurrat lägger sig tillrätta. I samma takt bildas skälet i varpen med hjälp av ekerformade hållare (skaft).

De styrs av ett sinnrikt system som hela tiden ger skytteln maximalt med utrymme.

Den runda vävstolen fick patent i 19 länder. Exemplaret

i entrén byggdes 1924 och är den enda bevarade i sitt slag.

Den fungerar alldeles utmärkt, men behöver enligt personalen lite service.

För att klargöra tekniken har Toyota byggt en modern replik inne i museet. Den är lite mindre, väven är 350 cm vid. lDet är Sakichi Toyodas runda vävstol från 1906, som tyst och energieffektivt vävde ett stort rör av tyg som var över fem meter i omkrets i en tid då en vanlig bredd var runt 40 centimeter.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt