Toyotas nya robot speglar dina rörelser

2017-12-06 14:49  

Du sitter i en förarstol med kontrollerna trädda över armar och ben, och en ansiktsdisplay som ger förstapersonsvy genom robotens kameraögon. Den humanoida roboten kopierar dina rörelser i realtid.

Toyota har visat upp sin tredje generations humanoida robot, kallad T-HR3. Företagets så kallade Master Maneuvering System består av en förarstol med kontroller och display fastspända på kroppen, och får roboten att röra sig likadant som operatören. Ett system med ”force feedback” i armkontrollerna låter operatören känna de objekt roboten hanterar.

Enligt Christian Smith, biträdande lektor vid KTH med specialisering på robotik, existerar åtminstone delar av tekniken sedan tidigare.

– Utifrån Toyotas pressmeddelande är det svårt att se exakt vilka tekniker de använder sig av. Men det är fullt möjligt, till och med troligt, att deras tekniker är mer avancerade än vad vi har sett tidigare, säger han.

Syftet med T-HR3 är inte bara att demonstrera manövreringssystemet, utan även Toyotas nya servomotorer med inbyggda vridmomentsensorer. Roboten har 32 frihetsgrader, eller möjliga rörelser, och med fem ledade fingrar på varje hand uppges den ha god finmotorik.

Den främsta fördelen med att en människoliknande robot utför samma rörelser som en människa, är enligt Christian Smith att man får ett naturligt gränssnitt.

– Genom att roboten härmar människans rörelser, behöver operatören inte lika mycket träning för att kunna styra den. Och eftersom autonoma robotar ännu inte är lika bra som människor på att lösa vissa typer av arbetsuppgifter, kan detta vara ett bra sätt att få tillgång till människans kompetens utan att människan behöver vara på plats. Till exempel kan roboten finnas där det är för farligt för en människa att vara, som i ett katastrofområde eller ute i rymden, säger Christian Smith.

Men han menar också att det i ett sådant här gränssnitt kan vara svårt för människan att anpassa sig till robotens begränsningar.

– Man kan luras att tro att alla rörelser och uppgifter som man är van vid att kunna utföra med sin egen kropp också ska kunna utföras felfritt av roboten, vilket ännu inte är fallet med dagens teknik. Det kan vara lättare att få en intuitiv förståelse av robotens brister om man styr den med en mer traditionell joystick eller motsvarande, säger Christian Smith.

Sammanfattningsvis betonar Christian Smith att detta ännu inte är någon färdig massmarknadsprodukt.

– Jag tror att det fortfarande främst ska ses som en plattform för fortsatt forskning och utveckling, som dock mycket väl kan leda till användbara produkter i framtiden, säger han.

Toyota T-HR3

Höjd: 154 centimeter

Vikt: 75 kilo

Rörliga delar: 32 axlar och 10 fingrar, 29 servomoduler i lederna

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

AI Pension

Debatt