Teknikföretaget lyfter med ölbryggningen

2014-10-07 06:02  
Thurne Tekniks vd Ulf Stenerhag vände sig till Monks i Stockholm med en idé om ett nytt öl. Bryggmästaren Charles Cassino, till höger, tog fram receptet och bryggde de första omgångarna. Foto: Fredrik Karlsson

Thurne Teknik säljer sedan mer än 50 år utrustning till processindustrin. Numera gör företaget även ett eget öl. Som ska förbättra världen.

Ulf Stenerhag är vd för Thurne Teknik, ett företag som levererar system och produkter till processindustrin. Han hade prioriterat två mål för företaget inför året. Han ville att de anställda skulle få möjlighet att träna på att ta ansvar utanför den egna organisationen och att de skulle förstå sina kunders verksamhet bättre.

I vintras mötte så Ulf Stenerhag David Batstone bakom organisationen Not For Sale som jobbar mot människohandel.

Över en lunch hade de kläckt idén att ta fram ett nytt öl. Bara namnet var för bra för att släppa: Not For Sale Ale.

– Jag insåg att vi med den här idén kunde kombinera båda våra projekt, säger Ulf Stenerhag.

Det fanns bara några problem att lösa. De hade inget bryggeri och visste inte hur man bryggde öl. Men Ulf Stenerhag visste att M­onks i Stockholm var bra på detta.

Monks nappade direkt och bryggmästaren Charles Cassino tog fram fyra olika recept. En testpanel valde det ena och så var Not For Sale Ale skapat.

Beslutet om ölet togs i februari i år, ölet var klart i maj och försäljningen har gått bra i de affärer som testat.

Bryggningen har flyttats till ett större bryggeri i Eskilstuna och ett särskilt bolag bildats för att sköta affärerna. Bolagets vinst går oavkortat till att motverka människohandel i Rumänien.

– Men hela projektet sköts kommersiellt. Det har varit viktigt att det är ett projekt som bär sig självt och att alla leverantörer har täckning för sina kostnader, säger Ulf Stenerhag.

Tack vare att det är kundernas efterfrågan som ger en affär, vilket genererar en vinst, ska det ge mer i slutändan än en traditionell insamling. Framför allt ska det vara ett komplement till vanliga insamlingar.

För Thurne Teknik ger projektet mycket tillbaka.

– Tanken vi hade från början om att lära oss processteknik och att öva på att ta ansvar gäller fortfarande. Håller vi oss till det blir det bra, säger Ulf Stenerhag.

Dessutom skapar företagets delaktighet en stolthet hos personalen.

Många företag talar om att ta socialt ansvar, så kallat CSR- arbete, corporate social responsibility. Detta blir ett sätt att göra det i praktiken.

Tre dagar om året har de anställda på Thurne Teknik chansen att jobba volontärt i projekt de själva väljer med bibehållen lön från företaget.

– Öl-projektet har visat vad som är möjligt, säger Ulf Stenerhag.

Han har synts i flera olika sammanhang för att tala om projektet och visa upp ölet.

Företaget ställer ut på mässan Scanautomatic & Processteknik 7–9 oktober i Göteborg.

Ställer ut på mässa

  • Not For Sale är en internationell, icke vinstdrivande organisation som arbetar mot människohandel.
  • Thurne Teknik är ett företag, grundat 1962, som erbjuder system och produkter till processindustrin i Norden och Baltikum.
  • Scanautomatic & Processteknik är en mässa för den tillverkande industrin. Den hålls på Svenska Mässan i Göteborg 7–9 oktober.
  • Thurne Teknik och ölet Not For Sale Ale finns bland utställarna.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt