Swerea gör satsning på automation

2016-03-22 07:55  
Svarvar och fräsar betjänas oftast av operatörer, när det skulle kunna vara av robotar. Foto: Fredrik Persson

Swerea IVF kommer att göra en satsning på automation under året. Två miljoner har avsatts – det återstår bara att välja fokus och bestämma hur pengarna ska användas.

På Swerea har man fått många frågor om automation. Allt fler den senaste tiden. Ämnet är hett. Och regeringen har genom nyindustrialiseringsstrategin satt fokus på automation, som en viktig del för svensk industri om vi ska klara konkurrensen med andra länder.

– Svensk industri behöver automatisera och då behöver många företag hjälp med att komma vidare, säger Björn Langbeck på Swerea IVF.

– I dag finns det gott om bearbetningsmaskiner ute i industrin men ofta står det en gubbe eller en gumma och betjänar maskinen. Så kan vi inte bedriva effektiv produktion i Sverige, utan robotik måste bli tillgängligt för fler företag.

Swerea IVF har genomfört en förstudie om statusen kring automation i Sverige. Något beslut om hur automationssatsningen ska se ut framöver finns inte. Men en sak har Björn Langbeck klart för sig nu.

– Jag tror att vi måste komma ut till företagen, ut och trampa verkstadsgolv, säger han.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt