Hållbar industri

Svetsat trä ger superstark fog

Dyrt, klibbigt och ofta miljöfarligt lim är den vanliga metoden för att foga samman träbitar i möbler. Nu har en svensk forskare kommit på en teknik där trästycken av furu svetsas ihop under stark värme.

Publicerad

<p>Tekniken klarar fukt och de svetsade fogarna är dubbelt så hållbara som om de vore limmade, enligt Mojgan Vaziri vid Luleå tekniska universitet, LTU, i Skellefteå, som har doktorerat på träsvetsning.</p> <p>- Det ger helt nya möjligheter för träindustrin, som kan tillverka möbler, golv och tak utan att behöva använda miljöfarligt lim, säger Mojgan Vaziri.</p> <p>Träsvetsningen sker på två sätt: </p> <p>

  • Vid friktionssvetsning gnider man träbitarna snabbt mot varandra med ett visst tryck, ungefär som när man gör upp eld. Furubitarna blir varma av friktionen (cirka 450 grader), mjukas upp och smälter samman.
     
  • Rotationssvetsning påminner om gamla tiders sätt att foga samman allmogemöbler. Då använde man fyrkantiga pluggar, som tvingades genom runda hål.
     
  • Nu sätter forskarna en 10 millimeters träplugg i stället för en borr i en pelarborrmaskin och driver den genom ett 8 millimeters hål på en planka.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här