Svenskt robotföretag möter investerare

2015-04-14 14:22  

EU-kommisionen har valt ut tio innovativa bolag som får presentera företagsidéerna för en elit av investerare. Bland bolagen: Svenska Opiflex.

Beslutet att ta med Opiflex i ”Business Innovation Observatory Award” motiveras med:

”...det unika i tekniken, företagsledningens förmåga, potentialen att växa internationellt såväl som storleken på den totala tillgängliga marknaden.”

Bolaget erbjuder en egen lösning inom mobil robotik. En industrirobot ska kunna betjäna olika maskiner och enkelt flyttas mellan dem. Det kan alltså bli en flexibel lösning med en stor och tung robot.

Roboten dockas i vid arbetsstationen tack vare en patenterad teknik som gör den lika stabil som en fast monterad.

Testerna med robotplattformen har avslutats och ett antal offerter finns ute. Målgruppen var från början små och medelstora företag men även några av de största har visat intresse.

- Vi har ett tiotal affärer på gång som är riktigt heta och hoppas sälja ett antal system i år. Samtidigt fortsätter vi att utveckla programmeringen så att den ska bli ännu enklare och har anställt en person som doktorerat på detta, säger Johan Frisk.

Bolaget hade i början stöd av Robotdalen men finansieras nu av Vinnova och grundaren själv. Finansieringen i perioden mellan utveckling och full marknadsetablering har kallats dödens dal och är en stor utmaning för unga bolag.

Opiflex får en möjlighet att ta sig över dödsdalen då de får visa upp sig på en konferens med 200 investerare.

- Själva syftet är att vi ska få hjälp med finansiering och investering och det är en enorm möjlighet för oss, säger Johan Frisk.

 

Få de senaste nyheterna om automation direkt till din mejl – prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Fredrik Karlsson

Mer om: Industrirobot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt