Svenska Väderstad storsatsar på automatisering

2018-01-19 13:36  

Väderstad AB satsar över 200 miljoner kronor på att automatisera sin fabrik för jordbruksutrustning i samhället Väderstad utanför Mjölby. Det är den hittills största produktionsmässiga automatiseringen i företagets historia.

Företaget ingår i den familjeägda koncernen Väderstad Group. Huvudkontor och fabrik ligger i den östgötska orten med samma namn, och fabriken omfattar 65 000 kvadratmeter. Där tillverkas jordbruksutrustning inom såteknik och jordbearbetning, både för export och för den svenska marknaden.

– Marknadsutvecklingen är god, vi har en bra orderingång och ser väldigt positivt på framtiden. Så vi behöver satsa för att möta de nya möjligheterna på marknaden, säger Jan Engfeldt, vd för Väderstad AB.

Med byggstart nu i januari bygger man ut fabriken med över 5 000 kvadratmeter, för att inhysa företagets hittills största produktionsmässiga automatisering.

Konkret handlar det om en fiberlaseranläggning, där Väderstad ska skära sina plåtar själva. Hittills har detta gjorts hos externa leverantörer i Sverige. Fiberlaseranläggningen kompletteras med en bockningsmaskin och en fleroperationsmaskin.

– Vi kommer att kunna skära, bocka, borra och fräsa i samma station, innan detaljerna går vidare till svetsning, lackering och montering, säger Jan Engfeldt.

Men den kanske största vinsten med automatiseringen, är att verksamheten kommer att behöva avsevärt mindre lagerutrymme.

– Det handlar om ganska skrymmande komponenter, och en stor del av våra pallplatser idag går åt till att mellanlagra plåtar från våra externa leverantörer. Vi spar mycket yta på den här satsningen, säger Jan Engfeldt.

Sedan tidigare har Väderstad ett flertal laseranläggningar, som används för skärning i stålprofiler.

– Men i och med detta kommer vi att kunna skära alla plåtdetaljer själva. Vi kommer att bli både flexiblare och effektivare, och få högre kvalitet på produkten, säger Jan Engfeldt. I den nya byggnaden ska även finnas kontor, omklädningsrum och friskvårdsutrymmen för medarbetarna.

– Investeringen kommer höja vår produktivitet, samt driva vårt kvalitetsarbete till ytterligare en nivå. Vidare avspeglar den vår starka vilja att satsa långsiktigt i regionen, säger Mats Båverud, koncernchef för Väderstad Group.

Den totala investeringen, för nybyggnation och den nya maskinella utrustningen, omfattar över 200 miljoner kronor.

Byggnaden väntas stå klar under hösten 2018.

Det här är Väderstad AB

Väderstad AB tillverkar jordbruksmaskiner inom såteknik och jordbearbetning. Företaget bildades 1962 på en lantgård tillhörande familjen Stark, som fortfarande äger koncernen Väderstad Group.

Företaget har cirka 1 200 medarbetare, varav närmare 800 arbetar vid fabriken och huvudkontoret i Väderstad utanför Mjölby.

Väderstad Group finns representerat i 40 länder och omsatte drygt 2,2 miljarder kronor 2016.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt