Svenska pionjärerna satsar på att skriva ut metall

2018-03-23 15:41  

Anderstorpsbaserade Acron AB, som var bland de första i Sverige att satsa på 3d-printing, har köpt sin första metallskrivare. Och enligt vd Kenny Johansson handlar det inte bara om prototyper längre.

De senaste tre åren har Acron investerat omkring 23 miljoner kronor i nya maskiner, både 3d-skrivare och bearbetningsmaskiner. Senaste inköpet blev en M2 Multilaser-skrivare, från tyska Concept Laser, som smälter samman pulvret med DMLM-metoden.

Maskinen är Acrons första 3d-skrivare för metall, en investering på cirka 7 miljoner inklusive kringutrustning.

– Det är en väldigt användarvänlig maskin, med möjlighet att köra olika material, och den håller pulvret och detaljerna instängda under i princip hela produktionsfasen. Dessutom har den dubbla lasrar vilket gör den väldigt effektiv. Den klarar väldigt komplexa geometrier, och vid enklare detaljer kommer den till sin rätt genom sin snabbhet. Maskinen har ett bra produktionstänk, helt enkelt, säger Kenny Johansson.

Och ”produktionstänket” var centralt i inköpsbeslutet för Acron, som var ett av de första svenska tillverkningsföretagen att skaffa 3D-skrivare på 90-talet.

– På den tiden fanns det ju ett rent prototyptänk i 3D-printingen. Men numera, särskilt under de sista två åren ungefär, så ser man alltmer serieproduktion med 3D-skrivare i olika material. Nu tror vi att den svenska marknaden är redo för additiv serietillverkning i metall. Det är en jättespännande utveckling, säger Kenny Johansson.

Det är också värdefullt att ”ha tekniken i huset”, som Kenny Johansson säger.

– Vi bygger kompetens och kan styra hela produktionen själva. Närheten till kunden är förstås också viktig, säger han.

Sedan tidigare har Acron fem printrar för plast och polymermaterial.

– Vi har jättemånga ordrar på kanske 300 eller 500 detaljer som serietillverkas i 3D-printer. Rekordet är från i somras, då vi fick printa en serie på 240 000 detaljer i plast, och även om sådana serier hör till ovanligheterna så står 3D-printingen idag för ungefär 80 procent av vår produktion, säger Kenny Johansson.

Vid medelstora ordrar med kort leveranstid är det ofta bättre att printa än att formspruta, menar Kenny Johansson.

– Tänker man 3D-printing direkt när man sätter sig vid datorn och börjar konstruera, då kan man vinna stora fördelar, säger han.

Den nya metallskrivaren är installerad och i produktion sedan början på mars. Kenny Johansson uppger att den första ordern på jobb i den nya maskinen kom redan innan personalens internutbildning var avslutad.

Acron AB

Verksamhet: Verktygslös produktion med 3D-utskrifter i plast, aluminium, titan och rostfritt. Även formsprutning och verktygsmakeri med lasersvetsning. Köpte sin första 3D-skrivare 1997.

Grundat: 1995.

Anställda: 12 personer.

Omsättning: 28 miljoner kronor.

Tommy Harnesk

Mer om: 3D-teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt