Svenska leverantörer vill automatisera mera

2017-05-18 09:33  

Sveriges underleverantörer vill automatisera. Som aldrig förr.

En stor majoritet av industriföretagen anser att automation bidrar till en positiv utveckling för företaget – och över hälften har planer på att investera i automation.

Det visar tankesmedjan AutomaThinks automationsindex från maj 2017. Det var 70 procent som svarade att ökad automatisering bidrar till en positiv utveckling för det egna företaget.

– Det är högsta resultatet som uppmätts sedan vi började med mätningarna 2011, säger Anders Ekdahl, ordförande AutomaThink.

Läs mer:

Läs mer: Lyft på locket till den smarta fabriken

Fast allt färre ser automatisering som ett sätt att ta nya affärer. Automationsindex 2017 visar att företagen i huvudsak investerar i ökad automation för att förbättra lönsamheten, 46 procent (45 procent 2016), för att kunna ta nya affärer 23 procent (35 procent 2016) och för att kunna förbättra arbetsmiljön 20 procent (13 procent 2016).

– Att investeringar i automatisering i allt större utsträckning görs för att förbättra de anställdas arbetsmiljö är en intressant och välkommen utveckling som förhoppningsvis kommer att innebära att svenska industriföretag blir än mer attraktiva som arbetsgivare och att de slitsamma momenten blir färre, säger Anders Ekdahl.

600 företag svarar

Automationsindex har genomförts varje vår sedan 2011 och genomförs av Svensk Industriförening Sinf på uppdrag av tankesmedjan AutomaTHINK. Undersökningen som genomförts årligen riktar sig till ca 600 underleverantörsföretag inom industrin från hela landet.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt