Svenska företag redan igång med utvinningen

2010-12-07 23:00  

Guld, koppar, järn och aluminium utvinns redan i dag ur elektronikskrotet. Men dagens metoder räcker inte till för jordartsmetallerna.

<p>När du slänger din gamla tjock-tv i bingen för elektronikskrot på återvinningscentralen är det första steget i en lång kedja. I Sverige har organisationen El-Kretsen avtal med företag som Sims Recycling Solutions och Stena Technoworld. De plockar isär apparaterna och tar bort miljöfarliga komponenter.</p> <p>Så småningom krossas det återstående skrotet och separeras med ungefär samma metoder som gruvindustrin använder i sina anrikningsverk. </p> <p>- De fraktioner vi får ut är dels järn och aluminium, dels myntmetaller som nickel och koppar samt ädelmetaller, säger Christer Forsgren, utvecklingsansvarig hos Stena Metall.</p> <p>- Samtidigt har EU pekat ut 14 grupper av ämnen som strategiskt viktiga råvaror, bland annat litium, platinametallerna och de sällsynta jordartsmetallerna.</p> <p>Nästa steg i dagens återvinningskedja är omsmältning och raffinering, till exempel hos Bolidens Rönnskärsverk. Där har man sedan länge utvecklat teknik för att få ut guldet i den egna kopparmalmen, teknik som också passar för det guld som följer med elektronikskrotet.</p> <p>Någon lika enkel lösning finns inte för de sällsynta jordartsmetallerna. De skulle antagligen behöva utvinnas med våtkemiska metoder som syralakning och sedan utfällning.</p>

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt