Svensk teknik bakom helautomatiska gruvan

2018-10-23 14:15  
Foto: Resolute Mining

När guldgruvan i Mali tas i drift så kommer samtliga maskiner vara helt automatiserade. Resolute Mining använder teknik utvecklad tillsammans med svenska Sandvik.

Syama-gruvan ligger 300 km från Malis huvudstad Bamako, och det uppskattas att mer än 82 ton guld finns att hämta i marken. Sedan 2015 har australiensiska Resolute Mining jobbat sig allt djupare, och när det blev aktuellt att öppna upp nya schakt så valde bolaget att satsa på full automation. Alla moment, från borrning till att frakta ut malmen, kommer skötas utan människor på plats i gruvan.

– De flesta automationsresor tar sin början i en existerande operation under mark där man sedan eftermonterar automation – medan vi har designat gruvan så från start, och det är den första gruvan där man har sammanfört alla de här olika bitarna, säger Resolute Minings vd John Welborn till Mining Technology.

Gruvnäringen är en av de ledande branscherna när det kommer till automation, och Sverige är ett av de ledande länderna när det gäller teknikutvecklingen. Syamas robotiserade hjullastare, lastbilar och borrar har utvecklats i samarbete med svenska Sandvik.

– Sandvik har implementerat digitala lösningar för gruvdrift under mer än två årtionden. Sandviks produktfamiljer Automine och Optimine är i drift i mer än 60 gruvor runt om i världen, där de har loggat miljontals timmar med noll timmar i tidsförlust till följd av skador, säger Riku Pulli, Vice President Automation på Sandvik.

Ska vara igång innan årsskiftet

Automine är ett system för automatiserad gruvdrift som gör att maskinerna kan arbeta på egen hand utan förare. En webbportal ger tillgång till information om maskinerna via nätet. Optimine är ett system för schemaläggning, positionsspårning och dataanalys, med olika digitala verktyg för att optimera gruvdriften. Nu introducerar Sandvik i-serien, där krossar, sorteringsmaskiner, underjords- och ytskiktsborrar, lastare och lastbilar utrustas med digitala funktioner som ger operatörerna möjlighet att arbeta mer effektivt.

Innan året är över ska produktionen i den nya gruvan vara igång. I Syama sträcker sig den guldåder man följer över en kilometer, med en tjocklek på 200 meter. Åderns storlek innebär att brytningen kommer vara väldigt repetitiv och lämpa sig speciellt bra för automation.

”Fantastiskt förbättring”

Ett fiberoptiskt nätverk som löper genom hela gruvan ska säkerställa att de autonoma transporterna och annan robotisering löper problemfritt. Nätverket sköter också datautbytet mellan utrustningen och kontrollrummet ovan mark – som kan placeras var som helst i världen. Att plocka bort människorna från gruvan är en lönsam affär. Resolute Mining räknar med att tekniken kan sänka driftskostnaden med 15 procent.

– Med fullt automatiserad utrustning förlorar man ingen tid under överlämningar vid slutet av ett skift. Man behöver inte heller tänka på att skydda mobila robotar mot explosiva gaser, eller pausa arbetet för ventilation. Vi har exempel där våra maskiner nu jobbar 22 timmar om dagen mot de 15-16 timmar som de kördes tidigare. Det är en ganska fantastisk förbättring, säger Riku Pulli.

Läs mer: Volvo testar Telias mobila 5g-teknik i arbetsmaskiner

Syama-gruvan är den största arbetsgivaren i området, och en del av dagens 1 500 anställda riskerar att få leta efter ett nytt jobb. Men Resolute Minings vd vill lyfta fram ett annat perspektiv.– Vi ser automatisering som ett tillfälle till fortbildning för individer i tillväxtekonomier som inte har haft möjlighet att utbilda sig den traditionella vägen. Vi kan hjälpa dem utvecklas till tekniskt skickliga operatörer och spela en viktig roll i vad som på sikt kommer att bli en högteknologisk verksamhet, säger John Welborn.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt