Svensk industri lättar på gasen

2018-02-01 13:12  
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Svensk industri lättar på gasen visar inköpschefsindex för januari.

Analytiker tror att konjunkturtoppen kan vara passerad.

Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, sjönk till 57,0 i januari, vilket är 3,4 indexenheter lägre än i december.

"Trots nedgången kvarstår indexet på en hög nivå. Delindexet för orderingången ger det största negativa bidraget till PMI-total med 2,3 indexenheter", skriver Swedbank och Silf, som tar fram inköpschefsindex, i ett pressmeddelande.

Delindexet för produktionen sjönk till 58,9 i januari från 62,3 i december. Delindex för sysselsättning ökade till 57,3 i januari, vilket är 1,3 indexenheter högre än december.

Men nedgången i januari var större än väntat, enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Han skriver i en kommentar att Nordeas ekonomer nu ser framför sig en stegvis avmattning i konjunkturläget till nivåer kring 52-55.

"Det skulle innebära att tillväxten i tillverkningsindustrin har toppat", skriver han.

Inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.

Ett liknande tyskt inköpschefsindex från Markit visade också på en avmattning i konjunkturlyftet, med en nedgång för index till 61,1 från rekordnivån 63,3 i december.

Enligt Markit-ekonomen Phil Smith pekar detta mot fortsatta produktionslyft och ökad efterfrågan på arbetskraft i den tyska ekonomin.

I Storbritannien är dock stämningsläget vad gäller industrikonjunkturen något dystrare, med ett fall för inköpschefsindex till 55,3 i januari, från 56,2 i december. Enligt Markits ekonomer motsvarar detta indextal en tillväxt på 0,6 procent på kvartalsbasis i början av 2018.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt