Sund tar klivet från Ericssons koncernledning till Tekniska verken

2017-11-27 07:03  
Charlotta Sund går från Ericssons koncernledning till posten som vd och koncernchef för Tekniska verken i Linköping. Foto: Ericsson

Charlotta Sund lämnar Ericsson för att bli ny vd och koncernchef för Tekniska verken i Linköping. Där vill hon vara drivande inom energisektorns utveckling mot digitalisering och IoT.

Tekniska verkens styrelse har utsett Charlotta Sund till ny vd och koncernchef efter Anders Jonsson, som går i pension till våren. Charlotta Sund tillträder tjänsten den 1 maj nästa år.

Hon är född och uppvuxen i Göteborg, men på 80-talet studerade hon till civilingenjör på I-linjen, Industriell Ekonomi, vid Linköpings universitet. Därefter har hon arbetat länge på Ericsson, bland annat som regionchef för norra Europa och Centralasien.

De sista åren har hon suttit i koncernledningen som ansvarig för Ericssons globala affär mot företagssegmentet, med fokus på Internet of Things.

Vad tar hon med sig därifrån in i sin nya roll som vd på Tekniska verken?– Hela kompetensen kring mobilsystem, och kring vad mobilsystem och uppkoppling innebär för energibranschen. Även mina kunskaper om vad som komma skall, inom 5G med mera. Dessutom har jag förstås fått mycket erfarenhet av ledarskap, i den fantastiska skola för ledare som Ericsson är, säger Charlotta Sund.

På Ericsson har Charlotta Sund flera gånger varit med och levererat system till energisektorn.– Så jag har ju sett att det är en bransch där det är mycket på gång inom uppkoppling och IoT, och där digitaliseringen kommer att öppna stora nya möjligheter, säger hon.

Ännu vill hon dock inte peka ut vilka specifika områden inom sin nya arbetsgivares verksamhet, där hon ser störst potential i digitalisering.– Jag gjorde så klart en analys av verksamheten innan jag tackade ja till tjänsten, men jag vill vara lite försiktig med den typen av förutsägelser innan jag hunnit tillträda.

Tekniska verken i Linköping skiljer sig förstås en hel del från jättekoncernen Ericsson.– För mig personligen, som jobbat extremt globalt och rest omkring som en skottspole de senaste åren, blir det naturligtvis stor skillnad att jobba på Tekniska verken som har ett lokalt och regionalt perspektiv. Sedan är det förstås skillnad i verksamhet och i vilka sorters kunder man servar.

Men Charlotta Sund kan även peka ut tydliga likheter.– Båda organisationerna har ett starkt teknikinnehåll och verkar inom branscher där digitaliseringen har stor betydelse. Och precis som Ericsson har Tekniska verken tekniskt intresse och innovation som bärande del av kulturen. Jag trivs i den typen av organisationer, och det var främst det som lockade mig till Tekniska verken. Sedan ska jag inte sticka under stol med att det också var frestande att bli vd och få ”ratta sin egen låda”.

Fakta om Charlotta Sund

Ålder: 54 år.

Bor: Just nu i Stockholm, men skaffar lägenhet i Linköping.

Familj: Gift, tre barn.

Fritidsintressen: Träning i alla dess former. Att läsa böcker och odla min trädgård är också trevligt.

Motto: ”Allt är möjligt”. Det får man väl ändå säga, med tre barn och samtidigt en karriär till koncernnivå på Ericsson.

Tommy Harnesk

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt