Stororder till järnvägsvagn för bilar

2007-05-14 13:44  
Varje vagn rymmer tolv bilar.

En järnvägsvagn för miljövänliga transporter av bilar har givit Kockums Industrier en ny stororder. Det är norska Autolink som beställt vagnar till ett värde av 175 miljoner kronor. Ordern innebär nyanställningar av 20-30 personer på verkstaden i Malmö.

Beställningen från Autolink är på 70 stycken dubbelkopplade järnvägsvagnar som var och en lastar 12 personbilar. Bilarna skyddas av tak och väggar av aluminium, som enkelt skjuts undan vid lastning och lossning.

Vagnarna behöver inte heller gå tomma tillbaka eftersom den övre våningen kan sänkas ner så att det blir möjligt att lasta vagnarna med gods på pall.

Kockums Industrier i Malmö har utvecklat vagnarna som till exempel också används av Stora Enso för transport av stående pappersrullar.

Kockums Industrier har redan full beläggning i verkstaden, bland annat tack vare tillverkningen av malmvagnar till LKAB, och den nya ordern innebär att företaget behöver anställa ytterligare mellan 20-30 personer, främst plåtslagare och svetsare.

- Vi har koncentrerat oss på att konstruera och bygga järnvägsvagnar för speciella och i förväg definierade transportuppdrag. Vi skräddarsyr vagnarna och även den här ordern visar att vi gjort rätt, säger Kockums Industriers vd Björn Widell.

Monica Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt