Sportiga lyxhybriden seriebyggs i Finland

2011-05-02 06:00  

Nu drar Valmet Automotive i gång serieproduktionen av lyxiga sportbilen Fisker Karma. Laddhybriden har en toppfart runt 200 knyck.

<p>Fisker Karma är en stor bil, nära fem meter lång och två meter bred. </p> <p>Det kraftiga litiumbatteriet från amerikanska A123 ska ge en räckvidd på 80 mil med ren eldrift. </p> <p>Vill man åka längre finns en "räckviddsförlängare", en bensinmotor på 260 hästar, som via en generator laddar batteriet medan man kör. Bilen är byggd på en aluminiumram med paneler av kolfiberkomposit och aluminium. </p> <p>3 000 bilar är förhandsbokade och ska levereras till kund i år.</p> <p>Valmet Automotive i Nystad har etablerat sig som Nordens främsta tillverkare av elfordon och hybrider. </p> <p>Utom Fisker Karma producerar det finska företaget även norska elbilen Think och elgolfbilen Garia. Dessutom bygger Valmet Automotive Porschemodellen Cayman. </p> <p>Tillverkningstakten för Fisker Karma ska ökas under året och företaget räknar med att komma upp i full produktion under hösten.</p>

Erik Mellgren

Mer om: Hybridbil Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt