Hållbar industri

Smart felanalys i Industri 4.0

Digitaliseringen i centrum för felanalys i Industri 4.0. Foto: Ipsse

Nyckeln till effektiv felanalys i industrin finns i digitaliseringen. I mobila enheter visas tillståndet i fabrikens anläggningar.

Publicerad

Forskare vid tekniska universitetet Clausthal har tagit fram ett system för smart felanalys i industrin. Dynamiska komponenter i nätverk ersätter så tidigare stora övergripande system. Integrationen mellan internettjänster och mobila apparater blir av stor betydelse för automationstekniken.

Samtidigt understryker forskarna att människan står i centrum och ska få stöd av det tekniska systemet. Intelligent programvara tar över utvärderingen ur stora mängder data.

En sådan lösning ger förslag på problemlösningar för underhållspersonal vid felsökning, menar Karina Rehfeldt. Där visas tillståndet i anläggningen på en mobilenhet via en specialutvecklad app.

Systemet är dessutom byggt för att lära sig av tidigare fel, och rekommenderar åtgärder baserat på vad som tidigare gjorts åt motsvarande fel. På så vis ökar kunskapsbasen i systemet för varje inträffat fel.

En prototyp till systemet har testats hos företaget Festo. Nu presenteras tekniken på industrimässan i Hannover 25 till 29 april.