Slipp spill med rätt pling

2009-03-31 23:00  
Grafik: Ingemar Franzén

Lyssna till hur det sjunger i stocken, och du får veta hur bra virket är. Uppsalaföretaget A-sort kvalitetssorterar timmer med akustiska metoder. Det ska ge mindre spill i sågverket.

Om stockar med skador som röta eller sprickor sorteras bort på förhand, höjs utbytet i sågverket. Annars tvingas man att i efterhand sortera bort de sekunda brädorna och flisa upp dem till massaved.

- Vet du om vad du har på timmerplan kan du styra produktionen bättre, säger Håkan Lindström, vd och medgrundare till A-sort.

Flera sågverk använder röntgen för att hitta defekter i stockarna. Men A-sort, en avknoppning från forskning vid Uppsala universitet, bygger i stället sin sorteringsteknik på två akustiska metoder.

Nu satsar A-sort på att hitta kunder som vill använda tekniken kommersiellt. Då kan de akustiska metoderna användas i en och samma sorteringsanläggning samtidigt med flera andra. Exempelvis kan laserskanning och kameraavsyning ingå för att få fram stockens dimensioner och se om den är rak eller krokig, om märgen ligger mitt i centrum eller är förskjuten åt sidan och så vidare.

Håkan Lindström hävdar att kundnyttan med A-sorts teknik "kan vara minst 10 miljoner kronor" för ett medelstort sågverk.

Den akustiska sorteringen har testats i försöksskala av Stora Enso Timber och SCA. Planer finns på att bygga en större testanläggning i samarbete med företagen.

- Det är en intressant teknik. Vi använder i dag utrustning som fyller motsvarande funktion och ser den som en kompletterande teknik, säger Mattias Brännström, FoU-chef hos Stora Enso Timber.

- Vi jobbar ju med en produkt som sett likadan ut i hundratals år. Enda sättet vi kan konkurrera mot nya material är att vara bättre på att välja ut kvaliteter. Ju mer vi kan mäta, desto bättre.

A-sort

Ort: Uppsala.

Grundat: 2006.

Antal anställda: Fyra plus exjobbare.

Riskkapital: 7 miljoner kronor. Planerar nyemission på ytterligare 20 miljoner.

Erik Mellgren

Mer om: A-sort Uppsala

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt