Skånska Nimo hjälper Heinz blanda soppor

2009-04-16 12:40  

Nimo-KG i skånska Kågeröd har sålt två så kallade lyftare till Heinz soppfabrik i Heinz soppfabrik i Cedar Falls, Iowa.

Det skånska företaget, med tio anställda, har också varit på plats i Cedar Falls och hjälp Heinz att automatisera tillverkningen av de världsberömda kyckling-, champinjon- och tomatsoppar som tillreds i fabriken.

Den första ordern från det amerikanska företaget omfattar två automatiska så kallade lyftare. Heinx kommer dock undan för undan att byta ut 14 till av den gamla manuella lyftare. Och då ligger Nimo bra till, enligt Johan Bergman, vd på Nimo-KG.

Ordern är blygsam, värd 500 00 kronor.

- Men det är en genombrottsorder på en ny jättemarknad. Generellt sett är det inte lätt att leverera utrustning till ett amerikansk företag och den inte är märkt ”made in USA” i kristider. Men vi har lyckats, mycket tack vare vår satsning på hygien.

Förutom hygienen innebär de nya lyftarna att ergonomin blivit bättre, liksom säkerheten och produktiviteten – tack vare att många moment automatiserats. Fabriken i Cedar Falls ska klara dubbelt så stora volymer när maskinerna är installerade – vilket sker under försommaren.

En ”lyftare” hanterar råvaror och ingredienser, lyfter och tömmer dem i processutrustning där en soppa blandas till.

Nimo-KG i Kågeröd, som länge tillverkat den så kallade KG-lyften, utvecklar och producerar maskiner i rostfritt stål till intern hantering inom framförallt livsmedelsindustrin. Sedan 1990 ingår företaget i Nimo-koncernen.

Heinz, mest känt för sin ketchup, är en världsomspännande jättekoncern med 32 000 anställda.

Hans Dahlquist

Mer om: Nimo Heinz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt