Se upp, komponenterna kan vara falska

2010-05-11 23:00  
Sex metoder att avslöja fusket. Grafik: Jonas Askergren

Den dyra och viktiga komponenten tillverkades inte längre. Då hittade Saab Microwave ett parti på den öppna marknaden. Men alla kretsarna visade sig vara falska. Fuskkomponenter är ett växande problem för industrin.

Det var inte första gången Kenneth Olsson, komponentspecialist på Saab Microwave, stötte på förfalskade kretsar.

Företaget tillverkar militära radarsystem, där kraven på precision och tillförlitlighet är stora. Det betyder att elektroniken ofta består av avancerade, ovanliga och dyra komponenter - precis sådana som förfalskarna älskar att kopiera.

- Vi har skrotat falska komponenter till ganska många miljoner kronors värde, säger Kenneth Olsson.

Kasserade, begagnade eller billiga komponenter märks om för att likna dyrare. Ofta hämtas de från det elektronikskrot vi i väst skickar till Asien.

Komponenterna värms bort från mönsterkorten över glödande kol, sköljs i vatten, sopas ihop i högar, putsas upp till nyskick, förpackas och säljs med falsk etikett på stora öppna basarer.

En undersökning av amerikanska näringsdepartementet fann fler än 9 000 fall av förfalskad elektronik under 2008. Men det gällde bara 387 tillfrågade företag med statliga kontrakt, främst inom flottan. Samma rapport talar om att förfalskningarna ökat med 240 procent sedan 2005.

Andra källor talar om att var tredje eller fjärde komponent som säljs på den öppna marknaden är förfalskad.

I Sverige har det inte gjorts någon kartläggning över hur många falska komponenter som är i omlopp på marknaden. Men Lena Norder, vd för branschorganisationen Svensk Elektronik, tror att problemet trots allt kan vara mindre här än på andra håll.

- Det handlar inte om tur, snarare har vi kanske lyckats ha bättre koll på våra källor. Våra flöden är mer robusta, säger hon.

Kina, världens största producent av elektronik, har också den största exporten av förfalskningar. Dan Söderström på komponentmäklaren Partminer pekar ut staden Shenzhen som ett centrum för förfalskningarna.

Fuskleverantörerna dyker upp när de riktiga tillverkarna slutar att tillverka exempelvis en krets eller ett minne, eller när efterfrågan på en viss komponent ökar snabbt.

Att upptäcka en förfalskad komponent kan vara svårt. Dessutom är det dyrt och tar tid att testa en sändning med tusentals kretsar. Bästa sättet att slippa bli lurad är att bara anlita certifierade leverantörer.

På Saab Microwave är man medveten om det. Men ibland är de tvungna att köpa komponenter på den öppna marknaden. För att skydda sig försöker Saab då anlita komponentmäklare med gott rykte och egen testutrustning. När sändningarna anländer gör företaget också en egen besiktning.

I dag finns det ingen myndighet eller organisation att rapportera förfalskningarna till. Dan Söderström nämner några hemsidor och forum där kunder diskuterar leverantörer.

- Men många företag skäms över att de har blivit lurade och väljer att hålla tyst, säger han.

Elektronikdelarna i riskzonen

Piraterna lever på att köparna lockas att ta risker för att säkra sin produktion.

l Nya, efterfrågade kretsar eller specialkomponenter som tillverkas i små serier är riskobjekt.

l Många industrier, särskilt den militära, kräver långlivade komponenter som innehåller bly och inte längre tillverkas.

l En favorit för förfalskarna är dyra, programmerbara kretsar från till exempel Xilinx, som kan kosta tusentals dollar. Men fusket finns i hela prisspannet.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt