SCA:s miljardinvestering i Umeå ”lönsam redan första året”

2019-10-28 09:14  

Obbola pappersbruk i Umeå får en ny pappersmaskin, som ökar årsproduktionen av kraftliner från dagens 450 000 ton till 725 000 ton. Det är en av de största fabriksinvesteringarna i Norrland någonsin.

I september kom nyheten om att den nya pappersmaskinen utgör en investering på cirka 6,5 miljarder kronor. Uppkörningstiden av den nya fabriken till full kapacitet beräknas till tre år, och investeringen beräknas förbättra SCA:s rörelseresultat före skatt och avskrivningar med upp till en miljard kronor per år efter full uppkörning.

SCA räknar dock med att investeringen kommer att vara lönsam redan första året i drift. Den nya maskinen byggs i en egen byggnad, med fabriken i full drift under byggtiden.

– Vi kommer att kunna upprätthålla produktionen ända fram till det relativt korta stopp som krävs för att växla över från den gamla maskinen till den nya, säger Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör på SCA.

Att hålla bruket igång under byggtiden lär inte medföra några större praktiska bekymmer, enligt Björn Lyngfelt.

Läs mer: SCA har invigt världens största barrmassafabrik

– I fjol invigde vi en ny fabrik vid Östrandsbruket i Timrå, som också var i drift under hela byggtiden, och det på ett väldigt trångt fabriksområde. Investeringen i Obbola är i nästan samma storleksordning, och även den görs på ganska trång yta. Vi har erfarenheter från Östrands att hämta lärdomar ifrån till Obbolaprojektet. Men naturligtvis krävs det väldigt omsorgsfull planering, och de som jobbar med bygget måste vara väldigt koordinerade med dem som jobbar i produktionen, säger han.

Bakgrunden är ökad internationell efterfrågan på transportförpackningar.

– En utveckling som drivs av en alltmer globaliserad handel, och inte minst internethandeln, säger Björn Lyngfelt.

Totalt investerar SCA cirka 7,5 miljarder kronor i Obbolabruket över fem år. Förutom den nya pappersmaskinen inkluderar det miljöinvesteringar på cirka en miljard kronor.

Läs mer: Startupen Cind ”skannar” timmer åt svenska sågverk

Bland annat ersätts en oljeeldad mesaugn med en ny, som eldas med biobränslen. Detta reducerar oljebehovet med 8 000 kubikmeter per år, vilket minskar utsläppen av koldioxid från fossila bränslen med drygt 20 000 ton per år. Det uppges även förbättra vattenreningskapaciteten.

Enligt SCA kommer miljöinvesteringarna att göra deras egna industriprocesser fossilfria till 97 procent. De ska även förbättra vattenreningskapaciteten.

Den nya pappersmaskinen är planerad att tas i drift 2023.

Fakta: Obbola pappersbruk

Kraftliner tillverkas framförallt av nyfiber från barrvedsmassa, och används huvudsakligen till det yttre lagret i wellpapp.

Efterfrågan på kraftliner har ökat kraftigt under flera år, framförallt på grund av den växande e-handeln och ökande krav på förpackningar av hög kvalitet (förpackningsmaterial baserat på nyfiber).

SCA producerar kraftliner vid pappersbruken Obbola i Umeå, och Munksund i Piteå.

Tommy Harnesk

Mer om: SCA Pappersbruk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt