”Sämre tider – ett bra tillfälle för utveckling”

2012-11-28 14:02  
Peter Scott vVD Elmia AB.

KRÖNIKA. De senaste veckorna har vi nåtts av allt fler och allt mer oroväckande prognoser för den svenska tillverkningsindustrin. Varslen duggar tätt nu och många underleverantörer rapporterar om vikande orderingång och större osäkerhet i marknaden.

Dock är bilden inte entydig. Mina dagliga kontakter med industrin indikerar att möjligheterna samtidigt är många. Det finns alltid segment som utvecklas väl, kunder med nya projekt eller företag, som passar på att investera när tiderna är tuffare. Helt enkelt russin att plocka för förutseende underleverantörer.

Men då behöver man vara aktiv. Mer aktiv än någonsin. Och positiv. När tiderna blir sämre och framtiden tuffare blir det än viktigare att vara konkurrenskraftig. Vägen till konkurrenskraft och lönsamhet för svenska underleverantörer heter automatisering och mer förädlade produkter.

Att producera rationellt och effektivt gör svenska underleverantörer globalt konkurrenskraftiga. Automatisering skapar alltså arbetstillfällen i landet. Såväl i form av effektivare företag, som genom direkta arbetstillfällen hos de många automationsleverantörerna. Inte minst hos alla duktiga maskinbyggare och systemintegratörer runt om i vårt avlånga land.

I den studie som tankesmedjan Automa think presenterade vid den stora automationsmässan i Jönköping i maj ansåg 90 procent av respondenterna att ökad automatisering är en viktig framgångsfaktor för industrin. Mer än hälften avsåg dessutom att investera i automation under 2012–2013. Det är glädjande.

Att passa på att investera i effektiv produktionsutrustning lönar sig snabbt. Pay-off-tiderna är ofta förbluffande korta och resultat nås snabbt. Särskilt effektivt är det att utnyttja lågkonjunkturen för ändamålet, när produktionstakten är lägre och medarbetarna har tid för installationer och utbildningar. Så rustar framgångsrika företag för framtiden.

I år är det 100 år sedan den kände fabrikören Gustaf Dalén fick Nobelpriset i fysik. Bara en kort tid dessförinnan hade han förlorat båda ögonen efter en gasexplosion. Motgångarna på 1920-talet var många, men efter de ekonomiska kriserna beställde Aga-vd:n en nål att bära på rockslaget med texten ”var ­optimist”. Historien nämner att varhelst han mötte en olyckskorp på gatan tog han fram en nål ur fickan och fäste helt sonika denne på vederbörandes rockslag. Och så tog Sverige, varje dag, ett nytt steg framåt. I dag nyproduceras nålarna och finns att köpa på Dalénmuseet i Stens­torp.

Skulle nu industrikonjunkturen bromsa in även i Sverige är det på sin plats att vi, vid sidan av investeringar i automatiseringsutrustning, köper några nålar till anställda och kunder.

Vikten av att vara positiv – och välautomatiserad – ska inte underskattas!

Peter Scott vVD Elmia AB, Styrelseledamot tankesmedjan Automa think.

Mer om: Automation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt