Så här kan tomteverkstaden automatiseras!

2013-12-11 14:50  

Barnens önskelistor skickas in och produktionen har säkert startat i tomteverkstaden. Stora volymer ska produceras på kort tid. – Eftersom tomtens verksamhet är extremt säsongsbetonad är det viktigt att nissarna gör rätt saker, säger automationsexperten Björn Langbeck som hjälpt fabriker i hela Sverige att effektivisera.

När tomten läser barnens önskelistor är han omgiven av högar med osprättade brev, långt från lean-filosofins mantra om ordning och reda.

– Det är alldeles uppenbart att tomten har en dålig dokumenthantering. Brevsprättningen borde centraliseras och önskelistorna skannas så att de blir sökbara. Det är ju också viktigt att inga barns önskelistor kommer bort.

En av nissarna springer in med orderlistan, ett flera meter långt papper, till verkstaden.

– Tomten borde satsa på ett elektroniskt system så att nissarna i verkstaden får upp varje order på en skärm. Vi har talat om det papperslösa kontoret, men är långt ifrån den papperslösa verkstaden. Här borde tomten ligga långt fram.

Gunghästarnas kroppar kommer på ett löpande band och nissarna sätter på ben och svans.

– Numera har man kommit ganska långt med robotar och vissa av de här momenten skulle med fördel kunna utföras av robotar. Det behövs nog om de ska hinna med eftersom antalet barn i världen blir allt fler. Här ser man dessutom att det är väldigt enahanda arbets­uppgifter.

En nisse målar med en färg så att brädet blir schackrutigt.

– Det här momentet visar att människan ibland är överlägsen roboten. Traditionell sprutlackering är nog inte att tänka på. Möjligen skulle en robot kunna hålla i penseln men det är tveksamt. Man ser att det är något särskilt med nissens handlag i kombination med färgen.

Tomten ber en docka säga mamma, sen sätter han godkänt-stämpeln i rumpan. En form av kvalitetskontroll.

– Det finns system för att göra detta artificiellt, men den sista kvalitetskontrollen kan vara svår att automatisera. Det kan också röra sig om första-bitskontroll här.

Leksakerna vandrar själva iväg från tillverkningen rakt ner i säcken, som lyfts på släden ut från fabriken. Allt sker utan onödiga interna trucktransporter.

– Det här är optimalt. Jag tror att tomten inspirerats av modern lastbilstillverkning, där bilarna körs ut från monteringen. Man ser också att leksakerna inte går sortvis utan tennsoldater, ankor och de andra kommer blandat. Säkert orderstyrd produktion utan lager. Det är tydligt att tomten från början organiserat sin verkstad efter leanprinciper.

 

Följ Ny Teknik på Facebook!

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL