Så här jobbar Yumi - ABB:s nya samarbetande robot

2015-06-12 09:01  

Den har två armar och kan arbeta säkert tillsammans med människor. Ny Teknik har mött Yumi, ABB:s första samarbetande robot.

Ena armen plockar upp ett grönt plastlock. Den andra hämtar en vit plastbit som montören Elin Glimberg först försett med en gummiring. Med båda ”händerna” sätter Yumi locket på plats och sträcker sig efter nästa.

- Det här är banbrytande, säger ABB:s svenska vd Johan Söderström som är på plats när Yumi för första gången visas upp för svenska medier på ABB i Västerås.

Samarbetande – eller kollaborativa – robotar är en het trend. ABB anser sig ligga i täten i och med lanseringen av Yumi som skedde vid Hannovermässan i april i år efter nästan tio års utveckling.

- Intresset var enormt och vi sålde de första redan under mässan, säger Dennis Helfridson, chef för ABB Robotics i Sverige.

Det som skiljer Yumi från ABB:s andra robotar är att den är lätt – hela roboten väger 38 kilo - och kan jobba sida vid sida med människor utan de säkerhetsstaket som de klassiska ABB-robotarna kräver.

Armarna är vadderade och det ska inte gå att klämma sig när roboten vrider och vänder på armarna. Om något kommer i vägen så upptäcker roboten det och stannar direkt.

Jag prövar. När Yumi ska hämta ännu en plastbit sätter jag handen i vägen. Det blir en lätt knuff – så stannar den.

Demonstationen ska visa på robotens färdigheter. I första hand är Yumi tänkt för monteringsjobb i elektronikindustrin. Där pågår en snabb automatisering som ABB vill haka på. Men Yumi kan användas inom alla typer av lätt montering. Griparmarna kan lyfta upp till ett halvt kilo med hög precision.

- Det öppnar för automation inom nya områden där vi tidigare inte haft något att erbjuda, säger marknadschefen Stefan Drakensjö.

Precis som de flesta andra samarbetande robotar på marknaden så är Yumi enkel att programmera. För att få roboten att gå till en viss punkt är det bara att ta tag i armen, dra den dit och markera punkten på en pekskärm. Jag får prova och på några minuter har jag lärt Yumi att plocka upp min penna och dra ett streck i anteckningsblocket.

Yumi tillverkas i ABB:s kinesiska robotfabrik och de första exemplaren ska rullas ut "inom kort". Priset ligger någonstans mellan 300 000 och 400 000 kronor beroende på tillval. Yumi kan fås med inbyggda kameror, gripdon och transportband med en upplyst yta där roboten kan "se" komponenterna som den ska plocka upp.

Diskussioner pågår med kunder inom flera olika användningsområden. Men ingen av ABB-cheferna vill avslöja några försäljningssiffror eller prognoser över hur många man hoppas sälja innan året är slut.

Förhoppningarna på detta nya område är dock höga och på sikt kan det komma fler robotar i Yumi-familjen.

I våras köpte ABB dessutom det tyska företaget Gomec som utvecklat en samarbetande robotarm som lanserades i tre storlekar förra sommaren. Gomtec håller nu på att integreras i ABB men det finns ännu inga uppgifter om när ABB-versionen kommer att lanseras.

När den kommer blir ABB en direkt konkurrent till den danska uppstickaren Universal Robots som räknar med att sälja 4000 av sina enkla robotarmar i år. Universal Robots köptes i dagarna av det amerikanska företaget Teradyn.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Yumi

  • Namnet står för "you and me".
  • Samarbetande robot som konstruerats för att efterlikna den mänskliga kroppen.
  • Vikt: 38 kilo
  • Antal axlar: sju på varje arm
  • Lyftförmåga: 0,5 kilo
  • Räckvidd: 559 mm per arm (totalt 1620 mm)
  • Hastighet: 1500 mm/s
  • Noggrannhet: 0,02 mm
  • Säkerhet: Vadderade armar, inga klämpunkter, snabbstopp om något kommer i vägen.

 

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt