Så flyttar man 200 ton

2009-02-03 23:00  

När Svenska kraftnäts transformator i Midskogens ställverk havererade vid årsskiftet bestämde sig det statliga nätbolaget för att låna en ersättare från Junsele. Resultat blev den tyngsta transport som Jämtland skådat.

Den 200 ton tunga transformatorn lastades först på en trailer och kördes från Långbjörns kraftstation till Tågsjöberg i Junsele. Där flyttades den över till ett tågset och skjutsades vidare till Brunflo på en specialvagn. I Brunflo lyftes transformatorn ombord på en ny trailer. En lastbil drog och en sköt på det 54 meter långa och drygt 4 meter breda och 5 meter höga ekipaget de sista 5 milen. Maxhastigheten på det 380 ton tunga ekipaget låg på runt 15 kilometer i timmen. Hela resan tog runt 16 timmar.

Ett tjugotal personer deltog i karavanen, som förutom lastbilar och trailer, också innehöll en sandbil, varningsbilar och vägtransportledare.

-?Det här är den största transport som jag har varit inblandad i, säger Erik Huss från Svenska kraftnät, som var med och planerade flytten.

Prislappen för enbart transporten ligger runt en miljon kronor.

Nu ska transformatorn tjänstgöra i Midskogen tills Svenska kraftnät hittar en permanent ersättare - då ska transformatorn tillbaka till Ångermanland.

Jonas Hållén

Mer om: Transport

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt