Så får de grönt mjöl i påsen

2011-04-06 10:56  

I Västra Hamnen i Malmö ligger Lantmännen Cerealias kvarn. Här produceras varje dag hundratals ton mjöl. På bara några år har vissa avdelningar minskat energianvändningen med upp till 20 procent.

<p>Ett stenkast från det skruvade utropstecknet Turning Torso, produceras hundratals ton mjöl om dagen. Det är Lantmännen Cerealia som här bedriver det som av lokalmedia kallats för "den sista stora industrin av äldre slag i Västra Hamnen". En verksamhet som de senaste åren kraftigt minskat sin energiförbrukning. </p> <p>- På vissa avdelningar har energiförbrukningen minskat med upp till 20 procent, säger kvarnens tekniska chef Örjan Brönmark.</p> <p>Sett till produktionsmassan är kvarnen i Malmö störst i Norden. Ungefär 35 procent av allt mjöl som mals i Sverige kommer härifrån, vilket innebär cirka 650 ton om dagen. Till det tillkommer cirka 150-170 ton kliprodukter, som tillverkas av det som blir över. </p> <p>För allt detta går det åt betydande mängder energi. Så mycket att ledningen på Lantmännen Cerealia för några år sedan kom med nya direktiv.</p> <p>- Det handlade om att vi ska få billigare produkter, höja kapaciteten och bli energisnålare. Vi var tvungna att göra något för det var gamla maskiner här. En del saker installerades på 1960-talet.</p> <p>De senaste fem åren har en rad åtgärder gjorts för att minska energiåtgången. På vissa avdelningar har energiförbrukningen minskat med upp till 20 procent och förbrukningen uppgår i dag till cirka 20 000 MWh per år. </p> <p>- Till exempel värmer vi numera upp allt vatten här från den heta olja som används. Vi har också trimmat anläggningen rent fysiskt och gjort smartare placeringar på alla maskiner, säger Örjan Brönmark.</p> <p>Stora delar av tillverkningsprocesserna har också automatiserats. </p> <p>- Allt detta har hjälpt oss. Ta till exempel själva inlastningen av spannmål. I och med upprustningen fick vi ny teknik till den här delen av fabriken. Besparingen ligger på cirka 15-20 procent.</p> <p>Proverna mäter tre saker: vattenhalten, proteinhalten och falltalet. Testet tar fem minuter. Om säden är okej kan spannmålet läggas direkt där det ska användas. </p> <p>Effektiviseringen av kvarnen i Malmö ingår också i en större trend, där branschen rationaliserat sin produktion. 2010 lade Lantmännen Cerealia ned en kvarn i Mjölby. I dag äger företaget två kvarnar, den i Malmö och en i Uppsala.</p> <p>- De senaste decennierna är det en mängd kvarnar som lagts ned, inte bara i Sverige utan också i Norden för vår del. Produktionen har samlats på ett fåtal ställen med hög teknisk standard, säger Lantmännen Cerealias vd Magnus Johansson.</p> <p>- För att öka lönsamheten kan man säga att vi har genomfört nödvändiga åtgärder.</p>

Lantmännen Cerealia

- Ägs av Lantmännen.
- Utvecklar, tillverkar och marknadsför framför allt spannmålsbaserade produkter.
- Sortimentet består till exempel av frukostprodukter, mjöl, mjölmixer, pasta, pannkakor och färdigrätter som säljs bland annat genom dagligvaruhandeln i norra Europa.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt