Hållbar industri

Så får de grönt mjöl i påsen

Kvarnens tekniska chef Örjan Brönmark övervakar när mjölet sugs från botten av en valsstol uppåt, för att sedan separeras. Därefter går mjölet ned i en sikt, medan luften fortsätter genom ett filter. Foto: Ola Torkelsson
Inlastningen av spannmål har fått ny teknik. ”Nu tas prov på säd från alla anländande lastbilar. Dataskärmen ger en överblick”, säger Örjan Brönmark. Foto: Ola Torkelsson

I Västra Hamnen i Malmö ligger Lantmännen Cerealias kvarn. Här produceras varje dag hundratals ton mjöl. På bara några år har vissa avdelningar minskat energianvändningen med upp till 20 procent.

Publicerad

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här