Så blir tungviktarnas logistik lätt

2008-12-02 23:00  

Sex av världens tolv största tillverkare av gruv- och entreprenadmaskiner använder svenska Syncrons programvara. Med den kan kunderna direkt se vad en reservdel kostar, och när de kan få sina beställningar.

-?Vår idé är att göra logistiksystem för stora företag med många olika typer av it-system. Det är en utmaning när man vill skapa globala processer, speciellt inom logistik då man måste kommunicera med kunder och leverantörer. Vi ger dem ett kostnadseffektivt sätt att kommunicera över systemgränserna, säger Syncrons vd Anders Grudén.

Företaget har växt snabbt sedan det grundades för åtta år sedan och omsatte 121 miljoner förra året.

Bland kunderna finns trucktillverkare som Komatsu, JCB och Volvo CE, lastbilstillverkare som Scania och Renault samt maskinleverantörer som Tetra Pak, Alfa Laval och Kone. Stora, globala industriföretag med komplexa försörjningskedjor och för vilka eftermarknaden för reservdelar och förbrukningsvaror är viktig.

-?De tillverkar alla stora tunga saker som kostar mycket pengar och där kunderna kräver hög tillgänglighet. Vår starkaste marknad är inom mining och construction och där är vi redan nummer ett i världen med femtio procent av de största företagen som kunder, säger Anders Grudén.

Syncrons programvara fungerar som ett avancerat gränssnitt för att enkelt ta emot kundorder. När en kund beställer en reservdel hämtar Syncronprogrammet information från de stora företagens många affärsystem, som SAP och liknande, kollar var delen finns, lagerstatus, pris, specifikationer och så vidare. Programmet för samman informationen så att kunden i realtid får besked om vad delen kostar och när den kan levereras.

Samtidigt ger programmet företagen bättre koll på logistiken mot kunderna.

-?Kunderna kan jobba med sin struktur av lagerpunkter över hela världen, de får mer flexibla system, säger Anders Grudén.

Han tror det bäddar för fortsatt snabb tillväxt för Syncron, trots finanskrisen.

-?Det är ju miljarder i bundet kapital som vi kan frigöra.

Syncron

* Grundat: 2000.

* Antal anställda: 120.

* Omsättning 2007: 121 miljoner kronor.

* Användare i 96 olika länder.

Erik Mellgren

Mer om: Logistik Syncron

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt