Robothobbitens hjälpande hand

2013-05-22 10:52  

Den ska kunna plocka upp en bok, eller hitta dina glasögon. Om några år ska roboten Hobbit hjälpa äldre människor i vardagen.

Hobbit är resultatet av ett EU-projekt. Lunds tekniska högskola (LTH) har tillsammans med bland annat Wiens tekniska universitet utvecklat en robot som ska hjälpa äldre personer i deras vardag.

– Dessutom har den ett ansikte. När vi har pratat med testpersonerna så har de sagt att det är viktigt med att ha något att titta på, säger Susanne Frennert, doktorand i rehabiliteringsteknik vid LTH.

En första prototyp har testats på cirka 20 personer, bland annat i ett labb i Lund. Forskarna håller nu på att utvärdera resultaten. Snart ska ytterligare en prototyp testas, fast då i äldre personers hem.

– Med en griparm kan den ta upp saker från golvet. Den kan också hjälpa till att hitta saker. För att kunna göra det behöver den få inprogrammerat vad det är den ska kunna känna igen, säger Susanne Frennert.

De största utmaningarna för forskarna handlar om att få tekniken att samspela.

– Det är så många saker som utvecklas. Det handlar om robotens kommunikationsförmåga, hur roboten tittar. Och så ska priset hållas nere. Vi gör avvägningar mellan kvalitet och pris, säger hon.

En robot kommer att kosta ungefär 100 000 kronor.

– När vi har frågat testpersonerna så är det få som kan tänka sig att köpa en robot. Däremot kan man tänka sig att hyra en av sjukvården, säger hon.

Kan en robot verkligen ersätta en människas, alltså vårdpersonals närhet?

– Absolut inte. Den ska ses som ett komplement. Den kan vara på plats i boendet 24 timmar om dygnet. Och det upplevs ibland jobbigt att vara beroende av andra människor. Då kan det vara skönt att ha en robot.

Kommer att kosta 100 000 kronor

  • En ny robot som tas fram av bland annat LTH och Wiens tekniska universitet.
  • Har en höjd på 1,3 meter, rullar fram på hjul och är utrustad med en grip­arm.
  • Har två kameror: en Kinect i huvudet, vilket kan titta vänster-höger, rakt fram och nedåt, samt en ASUS Xtion Pro Live i kroppen.
  • Den nedre kameran upptäcker vertikala strukturer, som väggar. Den använder informationen, tillsammans med en karta, för att lokalisera sig.
  • Roboten har en kontakt för laddning i ryggen. Den vet var laddningsstationen är och kan docka för laddning.
  • En första prototyp testas på LTH.
  • Forskarna hoppas att den ska kunna användas inom fyra till sex år. Prislappen förväntas landa på 100 000 kronor.

Stefan Nordberg

Mer om: LTH Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt