Robothjälp på museum

2014-12-11 05:55  

Kanske är det här framtidens museiguide. En robot som tittar, lyssnar och visar runt medan besökaren själv sitter hemma i soffan.

I vår är det tänkt att ett äldreboende i Mariestad ska besöka Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn i Bohuslän _ utan att vara på plats.

– Vi är nu mitt inne i en process för att anpassa roboten till målgruppen. De som bor på äldreboendet ska självklart vara med att utveckla den efter deras behov, säger Carl Heath, forskare vid Interactive Institute som leder projektet.

Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen stöttar experimentet med 350|000 kronor. Syftet är att göra olika delar av kulturlivet tillgängligt också för äldre som inte har möjlighet att ta sig till olika aktiviteter.

I korthet ska äldreboendet logga in via en webbsida för att sedan koppla upp sig mot den hjulförsedda roboten och dess datorskärm.

– Skärmen blir de boendes ögon och öron under besöket på museet och den fjärrstyrs via några enkla tryck på tangentbordet, säger Carl Heath.

– Man kan tänka sig flera varianter av själva visningen på äldreboendet. En är att koppla upp sig mot en stor tv-skärm där alla boende kan följa robotens vandring eller så har man fler robotar som kör omkring i flock och styrs av flera på äldreboendet.

De första tekniska testerna har genomförts med en robot som tagits fram för att kunna följa konferenssamtal. Den modifieras nu för att passa de krav som ett äldreboende kan ställa.

– Teknologin är en mindre kostnad i det här sammanhanget. Det vi behöver lägga resurser på är att skapa en hållbar process där de äldre inte ska känna någon stress eller behöva drabbas av tekniska problem, säger Carl Heath.

Anpassningsarbetet pågår för fullt och ett första "skarpt" test planeras till början av nästa år.

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt