Hållbar industri

Robotgreppet sätts ihop som ett mekano

Jörgen Larsson med sitt Västgötagrepp byggt av legoliknande delar. "Den största fördelen med greppet är flexibiliteten, mångsidigheten, att det går så snabbt att bygga ett nytt grepp", säger han (klicka för större bild).

Snabbt, lätt och mångsidigt. Tack vare ett verktygsgrepp i byggsatsform. Det kan byggas om så att greppet passar sugkoppar, gripdon, givare och kameror.

Publicerad

Med ett Västgötagrepp på roboten ska det gå att pressa ställtiderna.

Man köper en låda kolfiberdelar och skruvar sedan ihop greppet eller mallen så att det passar gripklon, sugkoppen, givaren eller nästan vad som helst.

Enda inskränkningen är egentligen att mallen inte ska monteras på en svetsrobot eller i närheten av en svetsprocess. Det beror på att kolfiber tar stryk, åldras snabbare, av svetslågans uv-strålar.

Annars fungerar en sådan mall ihop med nästan alla pneumatiska eller vakuumstyrda verktyg, liksom till exempel givare och visionssystem som kameror.

Byggdelarna av kolfiber är bara tre millimeter tjocka och klarar inte vilka vikter eller krafter som helst. I sådana bygger man på med flera delar som skruvas samman ovanpå varand­ra.

Västgötagreppet är så pass nytt att det ännu har satts något pris på det.

– Men kolfiber är avsevärt dyrare än aluminium som är det vanliga materialet och blir därför inte billigt, säger Jörgen Larsson i Skara, båtbyggaren och automationsingenjören som uppfunnit den nya mallen.

Den nackdelen i pris går dock att tjäna in rätt snabbt, anser han. Det visar tester inom Robotdalen – som det senaste året stöttat Jörgen Larsson under utvecklingen.

– Den största fördelen med greppet är flexibiliteten, mångsidigheten, att det går så snabbt att bygga ett nytt grepp och byta verktyg på roboten, säger Jörgen Larsson.

Dessutom får man en lättare mall än en av aluminiumprofiler. Roboten kan jobba snabbare, hantera större vikter, momentet minskar, den får lättare att accelerera och bromsa och slits inte lika mycket.

Jörgen Larsson och hans företag Compogrip, som bara existerat ett år, har på kort tid fått tre order. En från Nolato i Götene, en annan från CH Industries i Eskilstuna och en tredje från Mälarplast, också det i Eskilstuna.