Robotforskningen i Örebro håller världsklass

2009-05-13 10:35  

Robotforskningen på Örebro universitet håller yppersta världsklass, enligt en utvärdering som gjorts av KK-stiftelsen.

Universitetets centrum självständiga och mobila robotar, AASS - Applied Autonomous Sensor Systems - bedöms som en av det tre främsta forskningsmiljöerna i världen inom sitt område.

Forskarcentrumet, som byggts upp de senaste åren, har publicerat sina rön i flera högt rankade vetenskapliga tidskrifter, och lockat till sig utländska doktorander och gästforskare. Man har också lyckats samarbeta med industrin och bidragit med kompetens till företag som ABB, Atlas Copco, Stora Enso med flera.

AASS är också den drivande kraften i Robotdalens utveckling av fältrobotik. För närvarande pågår sex olika projekt för att utveckla professionella servicerobotar. Det är den största satsningen i Europa på den typen av robotar.

Centrumet i Örebro är med i Robotdalens projekt ”Robotar för SME”, som går ut på att utveckla robotar för små- och medelstora företag.

KK-stiftelsen har bidragit till forskningen i Örebro med 36 miljoner kronor under de senaste sex åren. Näringslivet har skjutit till lika mycket.

Hans Dahlquist

Mer om: AASS Robotdalen,

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt