Roboten tar plats på sjukhuslagret

2016-11-29 07:41  

Sjukhusets lager kan bli lika automatiserat som fordonsindustrins. Experten Bernt Henriksen vet hur.

Bernt Henriksen är verksamhetskonsult på Prevas med 30 års erfarenhet av automation och produktionsförbättringar. Han har hjälpt industriföretag att korta ledtider, förbättra flöden och införa robotar för bättre effektivitet. Men han har också tittat på vårdsektorn och hur det ser ut på en del sjukhus.

– Där finns jättemycket att göra! De skulle komma långt genom att titta på industrin, säger Bernt Henriksen.

Han har tidigare gjort utredningar åt Vinnova-finansierade Robotdalen och fick den vägen ett uppdrag att göra en studie åt Stockholms läns landsting kring hur lagerhanteringen på Nya Karolinska i Solna skulle kunna organiseras.

Sjukhuset hade investerat i skölj­utrustningar, diskar och auto­klaver. De visste hur materialet skulle komma till lagret men inte hur det skulle fungera där. Och de funderade på hur kontamineringen skulle kunna minimeras.

– Det här är ett stort centralt förråd som ska vara i gång 24 timmar om dygnet, väldigt likt hur det kan vara i fordonsindustrin, säger Bernt Henriksen.

Läs mer:

Läs mer: Vården lär automation av industrin

Han använde beprövad teknik från industrin och byggde i simuleringsprogrammet Robot Studio upp lösningen virtuellt. Det är ett lagersystem, självkörande truckar samt en standardrobot. Med hjälp av rfid-teknik och så kallad pick-to-light-teknik håller man reda på materialet.

– Det borde ju vara självklart i dag att ingen ska manuellt behöva hålla reda på var materialet finns, tycker Bernt Henriksen.

I den tänkta lösningen passerar sterilt material från autoklaverna genom lagret och når operationssalarna utan att en enda människa rört det.

Med hjälp av vr-glasögon har lagret visats upp för personal och chefer i vården.

– Reaktionerna har varit enormt positiva, säger Bernt Henriksen.

I Danmark finns ett sjukhus med en lösning som ledningen för Nya Karolinska i Solna tittat på med automatiserade lyft från auto­klaven men utan en helhetslösning för lagret.

Sjukhuset har gått ut med en upphandling med uppdraget att skapa ett automatiserat lager. Bernt Henriksen hoppas få bygga efter den plan han redan skissat på.

Fredrik Karlsson

Mer om: Vården Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt