Roboten Justin allt mer lik en människa

2008-06-12 12:27  

Falskt alarm – robotar kan fortfarande inte kasta bollar. I alla fall inte utanför labbet. Men tyska humanoiden Justin blir allt mer lik oss människor och hans armar kommer snart att uträtta storverk hos små företag.

Inför robotutställningen Automatica 2008 i München pratades det mycket om att det tyska centrumet för luft- och rymdfart (DLR) skulle presentera en ny robot med variabel styvhet i lederna.

Förutom att en sådan robot kan göra mjuka rörelser och därmed arbeta bredvid människor, får den också en sådan spänst i lederna att den kan kasta en boll.

Men inför Automatica fick Justin nöja sig med en ny ”underkropp” och fjädrande hjul.

Flexibla leder av den typ som vi människor har, finns fortfarande bara i en enda arm i DLRs förskningslaboratorium.
- Vi har utrustat lederna med dubbla motorer och mekanisk fjädring, berättar Florian Schmidt, som utvecklar robotar hos DLR.
- Det gör att armen kan kasta en boll tre-fyra meter.

Eftersom det är en robot(arm) som kastar blir varje kast exakt likadant.
- Vi har en fläck på väggen i labbet där bollen skavt bort färgen, berättar Florian Schmidt.

Att Justins armar fascinerar både forskare och allmänhet är inte så konstigt:

De är lätta, har sju leder, med en sensor (momentgivare) och en motor i varje led. Sensorerna känner av om robotarmen stöter mot något och möter motståndet med ett lätt fjädrande. Motorerna gör armarna så starka att de kan lyfta lika mycket som de väger.

Justin har också händer med fyra finger, som med hjälp av ett avancerat styrsystem klarar av att försiktigt hälla kaffepulver i en kopp och fylla ett vattenglas utan att spilla.

Den här förmågan att kontrollera sina rörelser har gjort Justins armar användbara för industrin.

Bara några meter från humanoidens monter visade den tyska robottillverkaren Kuka upp sin nya, användarvänliga bordsrobot för småföretag. Roboten - som är en del av EU-projektet SMErobot - består helt enkelt av en Justin-arm.

- Vi har utvecklat tekniken och sålt den till Kuka, förklarar Florian Schmidt.

Nästa steg i utveckling av Justin blir att ge honom ben – och bättre driftssäkerhet.

På Automatica-mässan var roboten en av de största publikdragarna, men också ständigt plågad av tekniska fel.

- Bara fem dagar gammal, men redan problem med lederna, suckade en av DLR:s medarbetare, när Justin fastnade i en rörelse för femtielfte gången.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt