Robot bygger Ikeastol på nio minuter

2018-04-19 14:35  

Roboten är utrustad med 3d-kamera, två armar och två gripare med fingrar.

Forskare vid Nanyang Technological University, Singapore (NTU Singapore) har utvecklat en robot som, autonomt utan avbrott, bygger ihop Ikeastolen ”Stefan” på åtta minuter och 55 sekunder. Det skriver Nanyang Technological university, Singapore. Innan montering behövde roboten elva minuter för att planera sin rörelsebana och tre sekunder för att lokalisera de olika delarna.

Läs mer: Robotutvecklaren: I framtiden gör robotarna arbetet åt oss

Monteringsprocessen börjar med att roboten tar 3d-bilder av stolens delar för att skapa en överblick över hur de ska sättas ihop. Roboten ska likna en människa på så sätt att den är utrustad med ”ögon” i form av en 3d-kamera och armar som klarar av sexaxlig rörelse. På armarna sitter gripare så roboten kan plocka upp föremål. Robotens ”handleder” har sensorer som bestämmer hur starkt fingrarna kan greppa föremålen.

”Stor utmaning”

Forskningsteamet kodade algoritmer med hjälp öppen källkod för att hjälpa roboten att slutföra sitt jobb att sätta ihop Ikea-stolen. Roboten är designad av professor Pham Quang Cuong och hans team från NTU. Han säger att det är mer komplicerat än man tror för en robot att sätta ihop en stol.

– Arbeten som faller sig naturligt för en människa, är en stor utmaning för en robot. Den måste ta reda på var delarna är och beräkna hur mycket kraft som behövs för att greppa tag i dem, samt se till att armarna inte krockar med varandra. Nästa steg är att integrera mer artificiell intelligens så att roboten till exempel kan lära sig att läsa bruksanvisningen, lära sig av mänsklig demonstration eller sätta ihop stolen med endast en bild på den sammansatta produkten, säger professor Pham Quang Cuong i ett pressmeddelande.

Ellinor Molin

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt