Rexroth lägger ner i Vagnhärad

2009-11-18 08:27  

Bosch Rexroth, en av landets ledande automations- och hydraulikleveratörer, lägger ner tillverkningen i sörmlandska Vagnhärad. Samtliga 225 anställda får gå.

Orsaken är den ekonomiska krisen och den kraftiga nedgången för den typ av pneumatiska utrustningar som innehåller de olika ventiler och cylindrar som tillverkas i Vagnhärad.

En bidragande orsak till nedläggningen är också att anläggningen i Vagnhärad bedöms vara ”hårt konkurrensutsatt och under stark prispress, vilket gör att tillverkningsstrukturen måste ses över och centraliseras”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Vi har helt enkelt inget val. Nedgången har varit så kraftig och koncernens överkapacitet är så stor att vi tvingas anpassa oss, säger Bengt Olsson, vd för Bosch Rexroth i Sverige.

En av koncernens tyska fabriker, som tillverkar samma pneumatiska delar som i Vagnhärad, läggs också ner.

Nedläggningen som nu föreslås kommer att ske successivt och vara helt genomförd i slutet av 2011. Då ska också Vagnhäradfabrikens utvecklingsavdelning i Älvsjö har flyttat till Laatzen i Tyskland. Den utlokaliseringen berör ytterligare 50 anställda i Sverige.

Idag har Bosch Rexroth, som ingår i den tyska jättekoncernen Robert Bosch GmbH, totalt 670 anställda i Sverige. Tillverkning sker, förutom i Vagnhärad, i Borlänge, Helsingborg och Älvsjö strax söder om Stockholm.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt