Revibe Energy tar in fler delägare

2017-11-01 07:16  

Göteborgsbaserade startupfirman Revibe Energy, som förvandlar vibrationer till el, har tagit in 7,5 miljoner kronor i investeringar. Pengarna ska användas till att utveckla tekniker för att strömförsörja industriell IoT.

Revibe Energy startades för tre år sedan, och har en patenterad metod för så kallad energy harvesting som ursprungligen utvecklades inom Saab. Nu har Lindeblad Technology gått in som ny delägare, och befintliga delägarna Saab Ventures, Chalmers Ventures och Almi Invest matchar deras investering. Totalt tar Revibe in 7,5 miljoner som ska användas till både produkt- och bolagsutveckling.

– Vi har strategiska pilotkunder där vi hoppas gå till högvolymordrar inom 18 månader. Vi har även flera mindre kunder som visat intresse, och behöver stärka organisationen för att kunna jobba mot fler aktörer samtidigt, säger Revibe Energys vd och medgrundare Viktor Börjesson.

I ett pressmeddelande skriver Chalmers Venures att Revibe Energy ”gång på gång levererat goda resultat under det senaste året”.

– Både befintliga och nytillkomna delägare är väldigt kommersiellt drivna. De går inte in med pengar om de inte ser kommersiell nytta med det, säger Viktor Börjesson.

Revibe Energys system fångar upp de vibrationer som finns i industriella miljöer, och omvandlar dem till elektricitet. Tänkbara applikationer är anläggningsmaskiner, kompressorer, flygplan och andra ”skakiga” miljöer där tekniken kan göra sensorer, mätinstrument och annan IoT-utrustning självförsörjande på ström. På detta sätt slipper man kablar och batterier, vilket ska eliminera såväl höga initialkostnader som underhåll och byten av dyra batterier.

– Sensorerna drivs av el från samma vibrationer som de är satta att övervaka, sammanfattar Viktor Börjesson.

Revibe Energy siktar också på kunder inom järnvägssektorn, där man alltmer intresserar sig för sensorer som upptäcker skador på rälsen och andra problem. Bland deras pilotkunder kan nämnas tyska Deutsche Bahn, som är Europas största koncern för persontrafik.

– De vill koppla upp sin befintliga järnvägsinfrastruktur, utan att behöva dra långa kablar ut på landsbygden. I det här skedet mäter vi hur mycket el man kan producera av vibrationerna när ett tåg passerar, och vi ser lovande resultat, säger Viktor Börjesson.

Tekniken ska också, enligt Revibe Energy, möjliggöra övervakning av undervattensborriggar och andra installationer som är praktiskt svåra att övervaka idag.

Fakta om Revibe Energy

Revibe Energy utvecklar trådlös strömförsörjning av industriell IoT genom att utnyttja maskinernas egna vibrationer. Bolaget har fyra anställda på heltid och två på deltid, och omsatte cirka en halv miljon kronor i fjol.

Det grundades 2014 av vd Viktor Börjesson, affärsutvecklingsansvarige Erik Kling och tekniske chefen Per Cederwall, som då studerade vid Chalmers Entreprenörsskola. Upprinnelsen var att Saab-koncernen, som ägde patentet, lät sitt riskkapitalbolag Saab Ventures kontakta skolan för hjälp med att utveckla civila produkter.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt